Het Topreferent Eetstoornissen Netwerk is een samenwerkingsverband van TOPGGz-afdelingen gespecialiseerd in eetstoornissen. Het netwerk ziet een rol voor zichzelf om bij te dragen aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg door versterking van het veld. Deze invulling zien ze op vijf pijlers: consultatie en advies, kennisdelen/onderwijs/intervisie, aanbod patiëntenzorg, onderzoek en innovatie. Bovenliggend wordt binnen het netwerk gewerkt aan een visie die de basis vormt voor de inhoudelijke uitwerking op de pijlers. Naast de uitwerking van de visie gaat het netwerk aan de slag met consultatie en advies en het versterken van scholing en opleiding.
Stand van zaken activiteiten TEN april 2024: Topreferent Eetstoornissen Netwerk op stoom.
Consultatie en advies
Bij twijfel over een diagnose gaandeweg de behandeling, bij (vermoeden van) optredende comorbiditeit die interfereert met de behandeling of wanneer (opeenvolgende) behandelstappen niet tot het gewenste behandelresultaat geleid hebben, is consultatie dan wel second opinion bij collega-professionals met specifieke expertise op het terrein van de problematiek aangewezen. Vroegtijdige effectieve behandeling dankzij inbreng van kennis via consultatie kan toename van complexiteit van problematiek voorkomen. Ervaringen met consultatie en advies leren dat het de effectiviteit van behandelingen vergroot en leidt tot minder doorverwijzingen en verkorte behandelduur als resultaat. Consultatie draagt bovendien bij aan kennisvermeerdering van de consultatievrager. Immers, de overgedragen kennis blijft bij de consultatievrager en is zo ook voor diens andere patiënten nu en in de toekomst beschikbaar.
Het Topreferent netwerk Eetstoornissen wil (net als de Topreferente netwerken Autisme en Hardnekkige depressie) toewerken naar inhoudelijke randvoorwaarden voor gestructureerde, onderbouwde en geïmplementeerde werkwijze en herkenbare invulling van hun consultatie en adviesfunctie ten bate van patiënten en professionals in de ggz. Bij de invulling en implementatie wordt nadrukkelijk de huidige inrichting in het veld meegenomen, zodat het initiatief aanvult en versterkt wat al aanwezig is.
Versterken scholing en opleiding
Het netwerk ziet lacunes in de opleiding van de verschillende ggz-beroepsgroepen, ook in de art. 14 BIG-ggz specialisten opleidingen en ook in opleidingen van aanpalende beroepen, zoals huisartsen, is er te weinig aandacht voor eetstoornissen. Het netwerk wil aankomende periode aan de slag met een visie op minimale kennisopbouw van eetstoornissen binnen opleidingen van verschillende beroepen binnen de ggz. Ook heeft zij voor ogen om een anorexia nervosa (AN)-leergang/curriculum te ontwikkelen, in afstemming en samenwerking met de verschillende belanghebbenden op dit onderwerp.
Lerend netwerk
Als netwerk van experts in complexe zorg faciliteert TOPGGz dit Topreferente netwerk, net als de Topreferente netwerken voor Autisme en Hardnekkige depressie. De netwerken zijn lerende netwerken, waarbij de basishouding is: niet als individueel netwerk het wiel uitvinden maar (verder) bouwen op elkaars ervaringen. Daarbij wordt ook opgetrokken met het lerend netwerk Bipolaire stoornissen, dat door Akwa ggz wordt ondersteund.
De lessen van de Topreferente netwerken zullen een stevige basis vormen voor de start van Topreferente netwerken rond andere doelgroepen/specialisaties in de komende jaren die TOPGGz graag faciliteert.
Deelnemende afdelingen
Zorginhoudelijk trekker: prof. dr. E.F. van Furth
Altrecht | Eetstoornissen Rintveld |
Arkin | Novarum |
Emergis en Parnassia Groep |
Eetstoornis Experts Netwerk |
GGNet | Amarum, expertisecentrum eetstoornissen |
GGZ Rivierduinen | Eetstoornissen Ursula |
De wens is om in de (nabije) toekomst ook de PUK’en met specialistisch behandelaanbod op het gebied van eetstoornissen aan te sluiten.