GGZ Rivierduinen
Eetstoornissen Ursula biedt ambulante en klinische zorg aan patiënten van alle leeftijden en met alle eetstoornissen, zoals anorexia nervosa, boulimia nervosa, een eetbuistoornis en ARFID. Er bestaat de mogelijkheid om op maat comorbide stoornissen mee te behandelen, waaronder persoonlijkheidsstoornissen, PTSS en autismespectrumstoornissen.
Hoofd- en sublocatie
Sandifortdreef 19
2333ZZ Leiden
Telefoon
Eetstoornissen Ursula is gespecialiseerd in de behandeling en diagnostiek van eetstoornissen: van eetproblemen en beginnende eetstoornissen tot ernstige en/of complexe eetstoornissen. De behandeling wordt geboden aan alle leeftijden. GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula onderscheidt zich van andere centra voor eetstoornissen omdat de problematiek van eetstoornissen en andere psychiatrische stoornissen in één programma behandeld kunnen worden.
Somatische conditie die verblijf in algemeen ziekenhuis noodzakelijk maakt.
Alle patiënten met eetproblemen of eetstoornissen kunnen zich melden voor diagnostiek en behandeling. Via een (online) vragenlijst vindt een eerste screening plaats. Na het intakegesprek, en eventueel aanvullend onderzoek, wordt in overleg met patiënt en zijn of haar systeem een behandelaanbod gedaan. Wanneer Ursula geen passende zorg kan bieden, dan wordt de patiënt gericht verwezen.
De belangrijkste diagnoses zijn de eetbuistoornis, boulimia nervosa en anorexia nervosa. Tevens is er aandacht in de behandeling voor comorbide klachten en symptomen zoals depressie, angst, obsessieve-compulsieve symptomen, autisme en trauma. Ook somatische diagnostiek en behandeling wordt geboden.
Het intakegesprek wordt gevoerd met een arts of psycholoog. Het doel van het gesprek is om meer inzicht te krijgen in de aard en de ernst van de problemen en van de hulpvraag. Soms is een tweede gesprek nodig. Naast dit intakegesprek zal op indicatie een arts de algemene lichamelijke conditie onderzoeken en kijken of er sprake is van lichamelijke klachten ten gevolge van de eetstoornis. Van te voren vult de patiënt een vragenlijst in over de lichamelijke conditie. Tijdens het onderzoek vraagt de arts naar ziekten die de patiënt vanaf de babytijd heeft gehad. De arts vraagt ook naar ziekten die in de familie voorkomen. Daarnaast komen de huidige klachten en gewoonten ter sprake. Tot slot vindt een algemeen lichamelijk onderzoek plaats (bloeddruk, gewicht, lengte, luisteren naar hart en longen). Tot en met 18/19 jaar is de intake voor thuiswonende jongeren iets uitgebreider. De ouders worden ook uitgenodigd deel te nemen aan het intakegesprek. De intake bestaat naast bovengenoemde onderdelen ook uit een aanvullend gesprek met de ouders over de ontwikkeling van hun kind en uit een gesprek met ouders en jongere samen.
Alle gegevens uit de intake worden in een team van deskundigen besproken, waaronder een psychiater, psychotherapeuten, artsen en psychologen. Aan de hand van de hulpvraag wordt een voorstel gedaan of en welke behandeling passend kan zijn. Dit wordt in een adviesgesprek besproken met de patiënt (eventueel samen met partner, gezin of ouders). Tijdens dit adviesgesprek is het de bedoeling tot een gezamenlijk en gedeeld idee te komen over de inhoud van de behandeling. Huisarts en/of behandelaar wordt op de hoogte gebracht van het resultaat van deze gesprekken. Samen met de behandelaar (en voor thuiswonende jongeren tot en met 18/19 jaar, de ouders) stelt de patiënt vervolgens behandeldoelen vast, die in een persoonlijk behandelplan worden vastgelegd. Op basis van dit plan neemt de patiënt daarna deel aan de behandeling die het best past bij zijn of haar doelen. De behandeling wordt regelmatig geëvalueerd en zo nodig bijgesteld.
De behandeling bij Eetstoornissen Ursula kan poliklinisch, in deeltijd- en klinisch (30 bedden) plaatsvinden. Bovendien wordt E-health aangeboden.
Longitudinaal onderzoek met behulp van ROM data gericht op de behandeling van ernstige depressieve symptomen bij Binge Eating Disorder (BED). Deze studie heeft als doel een betere screening bij start behandeling en aanvullende behandeling en aandacht voor ernstige depressieve klachten gedurende de behandeling, om een hoger percentage herstel te bereiken.
Samenwerking tussen Diabetes poliklinieken AMC/VUMC en GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula. Preventie en vroeg signalering door het betrekken van een multidisciplinair team van diabetesartsen, diëtisten, medisch psychologen, onderzoekers en ervaringsdeskundigen eetstoornissen. Er wordt gestart met een prevalentie-studie waarin de relaties tussen diabetes type 1 en eetstoornissen wordt onderzocht. Deze pilot kan leiden tot een landelijke uitrol.
Wanneer een zorgverlener of patiënt behoefte heeft aan second opinion onderzoek, dan kan contact opgenomen worden met GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula om te overleggen over de te nemen stappen. Eetstoornissen Ursula is bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 13.00 uur via telefoonnummer 071 890 33 40 en per email info.eetstoornissen@rivierduinen.nl.
Klinisch psycholoog/psychotherapeut, gespecialiseerd in diagnostiek en behandeling van complexe eetstoornissen, epidemiologie, klinische trials, psychologische experimenteel onderzoek, genetica, ROM, e-health
(06) 50 83 10 77
Senior onderzoeker
(071) 890 33 44
Klinisch psycholoog/psychotherapeut, gespecialiseerd in diagnostiek en behandeling van kinderen en jeugdigen eetstoornissen
(071) 890 33 44
De volgende meetinstrumenten worden ingezet ten behoeve van systematische effectmetingen:
· Volwassenen: SQ-48, EDE-Q, EDI-II, IDS-SR, RSE, SMI en de Behandelvoortgangsmeter
· Jeugd: SDQ (ouder- en kindversie), CDI-2 en de EDE-Q
Elke 3 maanden.
Klinisch psycholoog, gespecialiseerd in diagnostiek en behandeling van complexe eetstoornissen, epidemiologie, klinische trials, psychologische experimenteel onderzoek, genetica, ROM, e-health
Klinische trials, psychologisch experimenteel onderzoek, ROM, e-health, BED, methoden en technieken
Genetica, tweelingen, voeding, microbioom, methoden en statistiek
Het doel van dit onderzoek is om te achterhalen welke invloed het bekijken van verschillende soorten foto’s op sociale media heeft op de mentale gesteldheid van vrouwen met een eetstoornis of symptomen daarvan.
Promotieonderzoek in samenwerking met U. Schmidt en collega’s van het IOP, London.