Symposium 'TOPGGz: Fit for the Future'

Op 26 juni 2024 vond het symposium TOPGGz: Fit for the Future plaats. De Mariënhof, een voormalig klooster en weeshuis met monumentale charme in hartje Amersfoort, vormde het decor voor wat een geslaagde en zonovergoten middag werd. Op deze prachtige erfgoedlocatie kwamen ruim 170 professionals, beleidsmakers, bestuurders, samenwerkingspartners en patiëntvertegenwoordigers in de ggz bijeen voor een inspirerend inhoudelijk programma én het afscheid van voormalig TOPGGz-directeur Ellen Mogendorff.

In het programma van het symposium werd bij monde van Kim Putters, Jos Egger, Christiaan Vinkers en een drietal (oud-)patiënten en ervaringsdeskundigen ingegaan op de toegevoegde waarde van TOPGGz. Daarnaast presenteerden TOPGGz-afdelingen in pakkende pitches voorbeelden van veelbelovende ontwikkelingen en innovaties. De middag was daarmee ook een eerbetoon aan voormalig directeur Ellen Mogendorff.

Dit eerbetoon kreeg een koninklijk tintje toen Ellen door Joyce Langenacker, burgemeester van Zeist, onderscheiden werd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau voor haar jarenlange inzet voor de geestelijke gezondheidszorg in Nederland. Een bijzonder hoge eer die Ellen totaal overrompeld in ontvangst nam.

Was je bij het symposium aanwezig en wil je de middag nog eens herbeleven? Of kon je niet aanwezig zijn en ben je benieuwd naar de presentaties? In deze terugblik vind je de presentaties van de plenaire sprekers, de pitches van de TOPGGz-afdelingen, een aantal foto's en – ter ere van het afscheid van Ellen Mogendorff - een exclusief dubbelinterview met de oude en nieuwe directeur van TOPGGz.

Presentaties

TOPGGz: daar heeft iedereen wat aan! - videocompilatie
TOPGGz is opgericht in 2007 om patiënten met ernstige, complexe en zeldzame psychische problemen sneller op de juiste plek in de zorg krijgen en daarmee perspectief op herstel te bieden.
Prof. dr. Kim Putters, voorzitter van de Sociaal- Economische Raad (SER), hoogleraar en lid adviesraad TOPGGz

 

Leren doorgeven wat je hebt ontvangen: Topklinische GGz vanuit opleidingsperspectief - pdf met presentatie
Het opleiden van specialisten in een gedegen hoogspecialistisch opleidingsklimaat blijkt een belangrijke voorwaarde voor actueel begrip van en een vernieuwend perspectief op de patiënt in de TOPGGz-setting. Het is bovendien de beste garantie voor excellente diagnostiek en behandeling van patiënten met complexe en/of zeldzame aandoeningen.
Prof. dr. Jos Egger is klinisch psycholoog, klinisch neuropsycholoog, hoogleraar Contextuele Neuropsychologie bij het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour, wetenschappelijk directeur van Centrum voor Neuropsychiatrie en Korsakov Centrum voor alcoholgerelateerde cognitieve stoornissen (beiden Vincent van Gogh) en voorzitter visitatiecommissie TOPGGz

Toekomst: AI en versnelling van toegang tot wetenschappelijke kennis in de ggz - pdf met presentatie
Technologische innovaties zoals AI bieden antwoorden op vragen in de klinische praktijk. Een faciliteit als EvidenceHunt doorzoekt met een ChatGPT-achtig algoritme alle in PubMed gepubliceerde medische artikelen en geeft op basis daarvan een onderbouwd antwoord,
inclusief referenties.
Prof. dr. Christiaan Vinkers, psychiater en hoogleraar, verbonden aan Polikliniek Depressie locatie De Nieuwe Valerius (DNV) van GGZ inGeest

 

Korte film over ervaringsperspectief topklinische ggz

In deze korte film vertellen patiënten en ervaringsdeskundigen over de meerwaarde van de hoogspecialistische, innovatieve of experimentele behandeling bij TOPGGz-afdelingen.

 

Pitches

Leren en innoveren: inspirerende voorbeelden uit de topreferente praktijk - pdf met alle dertien pitches
Op drie momenten in het programma presenteerden leading experts in de topreferente ggz in een pitch voorbeelden van innovaties. De voorbeelden zijn betekenisvol voor patiënten met ernstige complexe problematiek, die onvoldoende baat hebben bij bestaande evidence based behandelvormen. In de pitches is ingegaan op de aanleiding, aanpak van wetenschappelijk onderzoek en (indien al beschikbaar) resultaten per innovatie.

 

Dankwoord Ellen Mogendorff

Na het opspelden van haar koninklijke onderscheiding nam een nog flink onthutste Ellen voor de allerlaatste keer het woord om de aanwezigen en al die mensen met wie ze in haar zeventienjarige carrière bij TOPGGz heeft samengewerkt te bedanken.

 

Diepte-interview Ellen Mogendorff en Dineke Moerman

Neem in dit diepte-interview een kijkje achter de schermen van de wisseling van de wacht bij TOPGGz. Ellen Mogendorff, voormalig TOPGGz-directeur, en haar opvolger Dineke Moerman komen hierin beide aan het woord. Samen reflecteren zij op het verleden, bespreken de uitdagingen van vandaag en delen hun visies en ambities voor de toekomst van TOPGGz. Lees het interview 'Wisseling van de wacht'.

Back to top