Gezamenlijk symposium Topreferente netwerken: eyeopener!
Tijdens het NVvP-voorjaarscongres 2025 vond het Innovatieve Zorgsymposium ‘Specialistische consultatienetwerken in Nederland’ plaats, een gezamenlijk initiatief van de Topreferente netwerken Hardnekkige depressie, Autisme en Eetstoornissen. Onder leiding van Wouter Staal (Centrum Jonge Kind van Karakter) deelden sprekers hun visie op hoogspecialistische consultatie. Met zo’n 50 deelnemers ontstond een levendig en inspirerend gesprek over de meerwaarde van hoogspecialistische consultatie in de ggz.
Kennisnetwerken onmisbaar
Jeanine Kamphuis (Afdeling Psychiatrie UMCG) benadrukte in de aftrap van het symposium het belang van netwerken voor kennisverspreiding in de sector. Zij noemde onder andere ParkinsonNet, een landelijk netwerk van professionals waarin kennis opgedaan in de centrale ‘hub’ snel en goed beschikbaar komt voor de dagelijkse patiëntenzorg. De deelnemers zien dit als een inspirerend voorbeeld voor de ggz. De Topreferente netwerken, met depressie voorop, hebben dit stokje opgepakt.
Lees hier de presentatie van Jeanine.
Betere zorg tegen lagere kosten
Aansluitend presenteerde Aartjan Beekman (Polikliniek Depressie locatie De Nieuwe Valerius van GGZ inGeest) de impact van hoogspecialistische consultatie bij depressie. Hij toonde aan dat consultatie een ‘clear winner’ is; tegen lagere kosten bereik je betere resultaten voor patiënten en worden de wachtlijsten substantieel korter.
Lees hier de presentatie van Aartjan.
Complexiteit bij autisme
Arjan Videler (PersonaCura, topklinische Centrum voor Persoonlijkheids- en Ontwikkelingsstoornissen bij Ouderen van GGz Breburg) betoogde namens het Topreferent netwerk Autisme dat vooral het leren omgaan met het autisme en de behandeling van bijkomende psychische aandoeningen bij deze patiënten essentieel is. Daarbij is consultatie een efficiënte manier om eventuele autisme-specifieke vragen aan experts op dit terrein te kunnen stellen en om de lopende behandeling van patiënten in de specialistische ggz in de regio te ondersteunen. Dit verdient in veel situaties de voorkeur boven verwijzen van patiënten.
Lees hier de presentatie van Arjan.
Eetstoornissen: vertrouwen versterken
Eetstoornissen komen relatief weinig voor. Hierdoor hebben de meeste professionals weinig ervaring met de behandeling ervan en tegelijk zien ze de enorme consequenties die dit ziektebeeld kan hebben. Dat kan leiden tot onzekerheid en vragen. Consultatie moet bij eetstoornissen volgens Machteld Wery (Eetstoornis Experts Netwerk, een samenwerking van Emergis en Parnassia Groep) dan ook vooral ingezet worden om de competenties van behandelaren te versterken en handelingsverlegenheid te verminderen.
Lees hier de presentatie van Machteld.
Consultatie in de lunchpauze
Tijdens het symposium werd glashelder hoeveel waarde hoogspecialistische consultatie toevoegt. De deelnemers aan dit symposium geven aan dat patiënten vaak (zeer) positief staan tegenover consultatie. En: dat het vragen van consultatie door professionals nog lang niet vanzelfsprekend is. Het is belangrijk dat meer dan nu consultatie vragen de professionele norm wordt als behandeling niet oplevert wat je ervan verwacht. Hoogspecialistische consultatie moet structureel ingebed worden in de ggz. Financiering blijft echter een knelpunt; consultatie kost tijd en die tijd wordt niet vergoed. Vaak gebeurt consultatie door topreferente afdelingen nu door experts in hun lunchpauze.