Vrouwspecifieke behandeling van ADHD

Premenstruele verhoging van ADHD-medicatie lijkt volgens onderzoek van Afdeling en Kenniscentrum ADHD bij volwassenen en ouderen PsyQ Haaglanden (Parnassia Groep) een waardevolle aanvulling op de behandeling van een kwetsbare groep: vrouwen met ADHD met premenstruele toename van klachten.

Al bijna veertig jaar is er behoefte aan meer aandacht voor ADHD bij vrouwen. De impact van hormonen en de menstruele cyclus op de klachten is aanzienlijk bij vrouwen met ADHD en beïnvloedt mogelijk ook de medicamenteuze behandeling. Echter, er is weinig bekend over vrouwspecifieke behandeling van ADHD. In de praktijk zagen wij, net als in wetenschappelijke publicaties, vaak premenstruele verergering van ADHD en stemmingsklachten, ondanks behandeling met ADHD-medicatie (psychostimulantia). Ook rapporteerden patiënten minder effect van de ADHD-medicatie in de premenstruele week. Sommigen probeerden daarom zelf de dosis van hun ADHD-medicatie te verhogen in die periode met positief effect.

In een vorige TOPGGz-nieuwsbrief bespraken we de groepsbehandeling voor vrouwen met ADHD en cyclusgebonden verergering van klachten. Nu presenteren we het effect van verhoging van ADHD-medicatie in de premenstruele fase op de klachten bij negen opeenvolgende patiënten die bij ons in behandeling waren voor ADHD en bijkomende aandoeningen. We hebben in de premenstruele week de dosering van hun ADHD-medicatie verhoogd en gedurende meerdere maanden (6-24 maanden) het effect en de bijwerkingen in de poliklinische setting gemonitord.
Ondanks verschil in symptomen, bijkomende aandoeningen, leeftijd (22-48 jaar) en het type ADHD-medicatie, beschreven alle vrouwen een afname van hun premenstruele ADHD en stemmingsklachten, met minimale bijwerkingen. Allen wilden doorgaan met de verhoogde premenstruele dosering.

Het premenstrueel verhogen van de dosering van ADHD-medicatie lijkt een waardevolle aanvulling te kunnen zijn op de behandeling van een kwetsbare groep: vrouwen met ADHD met premenstruele toename van ADHD en/of stemmingsklachten. Bijwerkingen waren minimaal bij onze patiënten. De beste aanpassing van de dosering wordt individueel vastgesteld. Dit is het eerste beschrijvende onderzoek op dit gebied.  Meer onderzoek naar premenstruele dosisverhoging is nodig voordat definitieve conclusies kunnen worden getrokken over het optimaliseren van de behandeling voor vrouwen met ADHD. Aandacht voor de impact van hormonale schommelingen op de ernst van stemmings- en ADHD klachten is hierbij essentieel.

Lees het volledige artikel

Lees het vorige TOPGGz artikel over de groepsbehandeling voor vrouwen met ADHD

Back to top