Bij elke kerntaak heeft TOPGGz strategische keuzes gemaakt voor de komende vijf jaar. De strategische keuzes voor kerntaak 3, faciliteren van TOPGGz-afdelingen bij het uitvoeren van topklinische functies, worden hieronder beschreven.
Samenwerking faciliteren tussen TOPGGz-afdelingen, met name rondom een zelfde doelgroep/specialisatie en rond specifieke thema’s. Streven hierbij is om uitkomsten te optimaliseren en de zorg te verbeteren. TOPGGz ontplooit in dit kader verschillende initiatieven.
Een voorbeeld is het onderzoeksnetwerk Angst, Dwang en Psychotrauma. Deze netwerkvorm zal de komende jaren verder uitgebreid worden naar andere doelgroepen/specialisaties.
Het onderzoeksnetwerk Angst, Dwang en Psychotrauma presenteerde begin februari 2022 tijdens een webinar de volgende producten rondom PTSS:
Overzicht intensief behandelaanbod PTSS (open pdf in Adobe Reader voor optimale weergave)
Factsheet PTSS-instrumenten kinderen en jongeren
Factsheet PTSS-instrumenten volwassenen
Bekijk de presentatie van het webinar
Kijk het webinar terug
Ook organiseerde TOPGGz in oktober 2021 een conferentie over het thema Netwerkvorming. Netwerkvorming is binnen de ggz in opmars. Het gaat daarbij om verschillende soorten netwerken waar ook TOPGGz-afdelingen mee te maken krijgen. De conferentie had ten doel meer zicht te krijgen op netwerken en om gezamenlijk een visie te vormen over de betekenis van netwerkvorming voor de kwaliteit en toegankelijkheid van het topklinische aanbod van TOPGGz-afdelingen. Bekijk hier het verslag van de conferentie met literatuurtips van deelnemers.
TOPGGz-afdelingen faciliteren bij het inzichtelijk maken van resultaten en effecten, samen van de uitkomsten leren om deze steeds verder te verbeteren. Uitgebreide inventarisatie met zowel het TOP-consortium als het Netwerk Kwaliteit en Doelmatigheid heeft geleid tot prioriteit (voor de komende vijf jaar) bij het inzichtelijk maken van relevante uitkomstmaten voor patiënten van TOPGGz-afdelingen, zoals kwaliteit van leven en hoe de hoogspecialistische zorg hier aan bij kan dragen.
Consultatie en advies effectiever inzetten en beter inzichtelijk maken wat het oplevert voor professionals in hun zorg voor patiënten met de meest complexe en ernstige aandoeningen. Dit zullen we vormgeven in een samenwerkingsverband met het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE). Vanzelfsprekend zullen ook MIND en de verschillende beroepsgroepen hierbij worden betrokken.
Concentratie en spreiding faciliteren door het in kaart brengen van kerncijfers, signaleren van lacunes en het bieden van spreidingsinformatie over vraag naar en aanbod van topklinische ggz. Daarnaast zullen we de afdelingen rondom specialisaties vragen om inhoudelijk advies te geven over optimale concentratie en spreiding voor het betreffende specialisme.
Actuele analyse (pdf, juni 2022) van TOPGGz-specialisaties met betrekking tot concentratie en spreiding.
Focus op ‘de juiste zorg op de juiste tijd en de juiste plaats’. Met de doorontwikkeling van de Decision Tools en het bevorderen van het gebruik ervan willen we de triage verder faciliteren zodat patiënten zo snel mogelijk terecht komen in de meest kansrijke behandelsetting.
Patiëntenparticipatie binnen alle van de hierboven genoemde strategische keuzes vormgeven, onder andere in samenwerking met MIND en met (ervarings)deskundigen van de TOPGGz-afdelingen. Doel is om voortdurend het patiëntenperspectief hierbij centraal te stellen.
Oriënteren op een eventuele samenwerking met een gerenommeerd kennisinstituut dan wel universiteit, om de ondersteuning van TOPGGz-afdelingen op het gebied van onderzoek en innovatie verder te bevorderen.