TOPGGz-keurmerk uitgereikt aan Expertisecentrum Depressie

Op dinsdag 28 mei is het TOPGGz-keurmerk uitgereikt aan het Expertisecentrum Depressie Pro Persona Nijmegen. Monique van Bueren heeft namens TOPGGz het keurmerk uitgereikt aan de twee nieuwe boegbeelden voor het Expertisecentrum Depressie: Annemarie van der Meij (psychiater en opleider) en Ellen Driessen (senior onderzoeker en gz-psycholoog). De uitreiking werd gevierd met een feestelijke lunch op de locatie in Nijmegen. Het Expertisecentrum Depressie mag zich nu voor een derde periode van vier jaar TOPGGz noemen.

Overtuigende bijdrage aan kennisvermeerdering en betere behandeling

Pro Persona heeft het keurmerk opnieuw verworven omdat zij in uitdagende omstandigheden de topklinische functie verder heeft verstevigd. Dit deed ze met verbreding van het boegbeeldschap, versterking van het opleidingsklimaat en het leveren van een indrukwekkende hoeveelheid wetenschappelijke output. Het Expertisecentrum Depressie levert hiermee een overtuigende bijdrage aan kennisvermeerdering en betere behandeling van mensen met complexe depressieve klachten. Daarnaast maakt de afdeling zich sterk voor verdere integratie van wetenschappelijk onderzoek in de behandelpraktijk. 

“Dit kunnen we alleen maar voor elkaar krijgen met z’n allen als team! Ik ben ontzettend trots op wat we zijn, wat we kunnen bieden en op alles wat ontwikkeld wordt binnen ons centrum. We blijven in beweging, ontwikkelen, innoveren en vooral samenwerken.”

Annemarie van der Meij (Pro Persona)

 

Onderscheidend door geïntegreerde aanpak

Het Expertisecentrum Depressie onderscheidt zich door de geïntegreerde aanpak van biologische en psychologische behandelingen. Bijvoorbeeld het behandelen met het medicijn esketamine voor mensen met een moeilijk behandelbare depressie. Hier heeft het Expertisecentrum Depressie inmiddels veel ervaring mee en dit breiden we ook steeds verder uit. Esketamine wordt toegevoegd aan de behandeling met een bestaand antidepressivum. Deze medicijnen hebben zelf al positief effect op de depressieve klachten, maar zorgen er ook voor dat psychotherapie beter helpt. Dit komt omdat nieuwe verbindingen worden aangemaakt in de hersenen. Cliënten zijn daardoor weer in staat nieuwe dingen te leren. Het is één van de vele ontwikkelingen waar het Expertisecentrum Depressie aan meewerkt. 

Back to top