Volgende stap netwerk van experts in complexe zorg

In september start een pilot Topreferente netwerken voor de specialismen Autisme, Eetstoornissen en Depressie. Alle TOPGGz-afdelingen samen vormen een netwerk van experts in complexe zorg. Hoewel er op specifieke onderwerpen al diverse samenwerkingen tussen TOPGGz-afdelingen bestaan, is er steeds meer aanleiding om ook rond patiëntengroepen en specialismen tot structurele topreferente netwerken te komen. De pilot Topreferente netwerken vormt hiervoor het begin.

Oplossing voor actuele knelpunten

Met samenwerken in een topreferent netwerk kun je samen meer en structurele resultaten bereiken op de topklinische taken: 1+1=3. Dit helpt de TOPGGz-afdelingen om hun topreferente positie in het veld uit te bouwen en een bijdrage te leveren aan het oplossen van de grote actuele knelpunten in de ggz. Denk hierbij aan het terugdringen van wachtlijsten, toegankelijkheid van de ggz voor patiënten met hoogcomplexe problematiek, vergroten van het effect van de ggz en transparantie daarover. Er lagen al vergevorderde plannen voor deze topreferente netwerken op grond van de doelstellingen van TOPGGz zoals verwoord in het Strategisch Plan 2020-2025. Deze plannen sluiten overtuigend aan op de doelen in het Integraal Zorgakkoord (IZA). Hoogste tijd dus om hierop door te pakken.

Pilot

Elk netwerk zal een eigen agenda opstellen, passend binnen de algemene doelen, maar gespecificeerd voor de eigen situatie en kansen. Geleerde lessen uit de pilot worden benut voor later startende netwerken. De pilot loopt één jaar. Renske Kok is als extern projectleider aangetrokken en Christine Facchin is de projectondersteuner. Zij werken onder aansturing van Monique van Bueren, die links legt met andere netwerkontwikkelingen en de randvoorwaarden bewaakt, zoals het aanvragen van IZA-transformatiegelden voor de opstart van het netwerk.

Back to top