Het TOPGGz-congres 2025, dat 1 oktober plaatsvindt in De Eenhoorn in Amersfoort, heeft als titel Van kennis naar impact. Innovatie, consultatie en samenwerking voor passende ggz. Een middag vol inspiratie over kennisdisseminatie: hoe maken TOPGGz-afdelingen hun expertise beschikbaar voor de hele ggz?
Met in het programma onder andere aandacht voor implementatie van innovaties, hoogspecialistische consultatie en samenwerking tussen topreferente ggz en regionale ggz. In workshops gaan deelnemers aan de slag met de vraag: hoe doe je dat in de praktijk?
Programma
12.30 – 13.00 Inloop met koffie en thee
13.30 – 13.30 Plenaire lezing: Met Innoveren Transformeren
prof. dr. Anne Marie Weggelaar en Lianne Boersma
Een mentaal gezonder 2035 vraagt dat we sneller innoveren om echt te kunnen transformeren. Wat is er nodig om te kunnen innoveren, leren en absorberen?
13.40 – 14.40 Eerste ronde workshops.
Er worden workshops georganiseerd op de thema's innovatie, consultatie en samenwerking.
Workshop: Serious Game: Samenwerken in netwerken
Manon Roest MSc., promotieonderzoeker ‘Innovatie en zorgtransformatie‘bij Tranzo, het wetenschappelijk centrum voor zorg en welzijn van de Tilburg School of Social and Behavioral Sciences (Tiburg University)
Netwerktheorie vertalen naar praktijk is een grote uitdaging. In deze ‘serious game’ maken deelnemers spelenderwijs kennis met netwerktheorie. Hierdoor reflecteren zij op hun rol in hun eigen netwerk(en) en leren zij hoe ze efficiënter informatie kunnen uitwisselen in samenwerkingsverbanden. Lessen met een focus op innovaties ín de zorg en innovatie ván de zorg.
Workshop: Bewezen effectieve innovatie – en dan? Van innoveren naar implementeren
dr. Margo de Jonge (hoofd behandelzaken, gz-psycholoog Arkin)
TOPGGz-afdelingen doen praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek en ontwikkelen nieuwe mogelijkheden voor diagnostiek en behandeling. Hoe kom je van een bewezen effectieve innovatie naar sectorbrede implementatie? In deze workshop zoomen we in om wat implementatie van innovaties vraagt van ‘zender’ en ‘ontvanger’ en worden deelnemers uitgedaagd hun eigen ‘uitdagingen’ hierin te herkennen.
Workshop: Consultatie: effectiviteit = kwaliteit x acceptatie
Didier Rammers (programmaleider GGZ en Coördinator bij het CCE), dr. Marije Swets (psychiater Leo Kannerhuis Amsterdam (onderdeel van Youz, Parnassia Groep), lid van Landelijk Expertise Netwerk - LENA), drs. Alberte Jansingh (klinisch psycholoog en promovenda bij Altrecht Eetstoornissen Rintveld, lid van Topreferent Eetstoornis Netwerk - TEN)
In deze workshop onderzoeken we met deelnemers de verschillende aspecten van de kwaliteit van consultatie (scherpstellen van de consultatievraag, het proces van consultatie, de inhoud van het advies) en de factoren die de acceptatie van het gegeven advies beïnvloeden (bijv. hoe cliënt en naasten bij consultatie te betrekken, professionele normen, verschillen overbruggen en uitvoerbaarheid van het advies).
Workshop: Hoogspecialistische consultatie in praktijk: hoe impact realiseren?
prof. dr. Aartjan Beekman (hoogleraar, psychiater; Amsterdam UMC, GGZ inGeest), prof. dr. Jan Spijker (hoogleraar, psychiater Expertisecentrum Depressie - Pro Persona), dr. Suzanne Mares (senior onderzoeker; GGNet Amarum, expertisecentrum eetstoornissen) en Wendy van der Hulst (verpleegkundig specialist GGZ & manager behandelzaken Eetstoornissen Ursula - GGZ Rivierduinen)
Een kosteneffectiviteitsanalyse leert dat hoogspecialistische consultatie zowel bij hardnekkige depressies als bij eetstoornissen van grote betekenis is voor patiënten (winst in kwaliteit van leven) en wachtlijsten in de ggz (behandelplekken komen vrij). De resultaten van dit onderzoek worden gepresenteerd, als aanloop naar een verkenning, samen met de deelnemers, naar de betekenis voor de praktijk.
Workshop: Samenwerken tussen regio en TOPGGz: kennisbruggen bouwen voor passende zorg
drs. Helga Aalders (directeur zorg Altrecht regio Zuidoost-Utrecht, klinisch psycholoog) en Yassamin Gharavi, MSc. (GIOS Altrecht)
Altrecht maakt zich sterk voor de inzet van de kennis en expertise van haar TOPGGz-eenheden voor patiënten elders in zorg (in eigen organisatie, elders in de regio of elders in het land). Voor patiënten met psychosomatische klachten ontwierp Altrecht Psychosomatiek Eikenboom het samenwerkingsprogramma 'Tussen Wal en Schip'. Hoe ziet dat eruit? Wat zijn eerste ervaringen? Welke lessen halen deelnemers hieruit voor hun eigen praktijk?
14.40 – 15.15 Pauze
15.15 – 16.15 Tweede ronde workshops (voor inhoud, zie boven)
16.25 – 16.55 Plenaire lezing: Netwerkzorg in de somatiek. Lessen en inspiratie voor de ggz.
16.55 – 17.00 Afsluiting
17.00 – 18.30 Netwerkborrel - meet and greet