Programma en presentaties TOP-consortium 2019

De kennisbijeenkomst van het TOP-consortium 2019 kende een interessant programma met lezingen en workshops van verschillende sprekers van buiten de ggz. Het programma bood de aanwezigen de kans kennis en vaardigheden op te doen en mogelijk interessante samenwerkingen te verkennen. De middag werd afgesloten met een plenaire discussie en natuurlijk een borrel. 

Opening dagvoorzitter

Dr. Marc Blom (RvB Parnassia Groep en bestuurslid TOPGGz)

Foto Marc

De insteek van kwaliteitsverbetering in de ggz is aan het verschuiven. Het gaat niet meer alleen over klinisch herstel, maar ook over het bereiken van betekenisvolle uitkomsten, het maximaliseren van de waarde van zorg voor de patiënt, kwaliteit van leven, de doelmatige inzet van middelen en het reduceren van zorgkosten. 

Ondanks hun vaak jarenlange onderzoekstraditie lukt het de TOPGGz-afdelingen niet altijd om de toegevoegde waarde op deze gebieden voldoende zichtbaar te maken. Zij zijn hierin vaak ook te bescheiden. Wat kunnen we doen om de zichtbaarheid van TOPGGz-afdelingen en hun toegevoegde waarde te vergroten? Zijn er goede voorbeelden van buiten de sector waarvan wij kunnen leren? En zien we mogelijkheden hier de komende jaren gezamenlijk stappen in te zetten en elkaar zo te versterken?  Dit is ook belangrijk in het kader van het actuele traject om extra financiering te bewerkstelligen voor TOPGGz-afdelingen. Dan moet immers goed voor het voetlicht komen welke meerwaarde zij te bieden hebben!
 

Analyse effectmetingen en resultaten & effecten van TOPGGz-afdelingen: ‘Rode draden en witte vlekken’

Drs. Ellen Mogendorff (directeur TOPGGz)

Foto Ellen

TOPGGz-afdelingen doen veel bijzondere dingen, maar wat levert het precies op, wat zijn de resultaten en effecten van al dit mooie werk? Dit is belangrijke informatie, niet alleen voor de patiënt en verwijzer, maar ook voor het verkrijgen/behouden van het TOPGGz-keurmerk. Informatie die tegelijk vaak nog onvoldoende zichtbaar wordt gemaakt. Er worden door alle TOPGGz-afdelingen samen maar liefst 135 meetinstrumenten gebruikt, maar het toegankelijk en begrijpelijk formuleren van resultaten en effecten kan nog veel beter. Maatschappelijke opbrengsten worden bijvoorbeeld nog weinig in kaart gebracht, ook daar is ruimte voor verbetering.

Evaluatie TopZorg; onderzoek naar de toegevoegde waarde van topklinische ziekenhuizen

Dr. Jeroen Postma (namens European School for Health Policy and Management (Erasmus))

Foto Jeroen

Inzicht krijgen in de maatschappelijke meerwaarde van het bekostigen van zeer specialistische zorg en wetenschappelijk onderzoek in STZ-ziekenhuizen was de doelstelling van TopZorg. De subsidie van 30 miljoen euro aan TopZorg heeft maatschappelijke meerwaarde opgeleverd. Dit is de belangrijkste conclusie uit de evaluatie van het onderzoek naar de toegevoegde waarde van topklinische ziekenhuizen. Dr. Jeroen Postma lichtte aan de hand van een uitgebreid evaluatiekader toe hoe tot deze conclusie gekomen is. De succesfactoren van dit onderzoek hebben geleid tot een nieuw bekostigingsprogramma voor topklinische ziekenhuizen en kunnen ook interessant zijn voor TOPGGz-afdelingen.

Lees ook de conclusies en aanbevelingen uit het onderzoeksrapport. 

Kosteneffectiviteit & Machine Learning

Dr. Joran Lokkerbol (Trimbos-instituut)

Foto Joran

Als expert op het gebied van kosteneffectiviteit en Machine Learning presenteerde dr. Joran Lokkerbol beide methodieken en de mogelijkheden die het heeft voor de ggz. Machine Learning gaat in basis over predictie of classificatie op basis van voorbeelddata en is op dit moment de beste manier om voorspellingen te doen (predictie). Het kan de linking pin zijn tussen de huidige tradities op gebied van effectiviteitsonderzoek en het verbeteren van uitkomsten, waarbij de data in de instelling blijven en de methodiek ‘naar de instelling’ toe komt. Een boeiende lezing en aansluitende workshop over de mogelijkheden en kansen van deze twee methodieken. 

Meten van kwaliteit van leven

Drs. Frédérique van Krugten (European School for Health Policy and Management (Erasmus))

Foto Frederique

Een korte toelichting op de ontwikkeling en validatie van de Mental Health Quality of Life questionnaire (MHQoL); een nieuw, veelbelovend en nét gevalideerd meetinstrument specifiek voor de ggz om de kwaliteit van leven te onderzoeken. Een aantal TOPGGz-afdelingen heeft er al mee gewerkt en is er enthousiast over!

Hoe kwaliteit van leven onderzoek bijdraagt aan kwaliteit van zorg

Prof. dr. Lonneke van de Poll (Professor of Cancer Epidemiology and Survivorship)

Foto Lonneke

“Ontzettend sympathiek onderzoek, maar niet bijster relevant”. Dit was de reactie die prof. dr. Lonneke van de Poll jaren geleden van oncologen kreeg op haar onderzoek naar de kwaliteit van leven bij patiënten met kanker. Jaren later is dit enorm veranderd. Anno 2019 gaat alles om de kwaliteit van leven, vooral ook in de ggz! Lonneke presenteerde haar uitgebreide ervaring op het gebied van meten van kwaliteit van leven en het terugkoppelen van uitkomsten naar patiënten. Zij adviseerde TOPGGz-afdelingen om hier sterk op in te zetten.

Back to top