Het TOPGGz-congres 2021 kende een afwisselend programma van lezingen, videocompilaties, interviews en duo presentaties van behandelaar en ervaringsdeskundige.
Professionals van diverse TOPGGz-afdelingen presenteerden de nieuwste ontwikkelingen in de ggz en lieten zien hoe ze met topklinische zorg, onderzoek en innovaties een nieuw perspectief op herstel bieden aan patiënten met zeer complexe zorgvragen. Deze professionele kijk op herstel werd uiteraard gelardeerd met praktijkervaringen; patiënten en ervaringsdeskundigen vertelden hoe zij de zorg ervaren en hoe zij zelf betrokken zijn bij innovaties.
Geïntegreerd behandelen van mensen met dubbele problematiek
Dr. Annette Bonebakker (klinisch neuropsycholoog Fivoor) en drs. Arjen Neven (psychiater Fivoor) gaven een duo pitch over Integrated Dual Disorders Treatment (IDDT), een methode voor het geïntegreerd behandelen van dubbele diagnose. Hoe kan IDDT volwassenen met een combinatie van ernstige psychiatrische problemen en een ernstige verslaving perspectief op herstel bieden?
Perspectief op herstel bij therapieresistente depressie
Prof. dr. Jan Spijker (psychiater Pro Persona) vertelde hoe Pro Persona patiënten met therapieresistentie en ernstige en therapieresistente depressie een perspectief biedt op herstel, ondanks dat de symptomen niet (altijd) verminderen.
Video impressie met patiëntervaringen over herstel bij ernstig trauma
Ing. Eddy Sas, MBA (algemeen directeur ARQ Centrum’45) introduceerde een video impressie van patiëntervaringen, waaruit duidelijk wordt op welke manier ARQ Centrum’45 kan bijdragen aan
een nieuw perspectief op herstel.
De video impressie is terug te zien in de videobeelden van de volledige presentatie.
Intensieve ambulante traumabehandeling
Dr. Suzy Matthijssen (klinisch psycholoog Altrecht Academisch Angstcentrum) en Kaj du Prie (casemanager/maatschappelijk werker Altrecht Academisch Angstcentrum) vertelden in deze duo
presentatie hoe en in hoeverre het AAA zich richt op herstel. Wat kunnen TOPGGz-afdelingen daarin betekenen voor patiënten? En hoe kunnen we als TOPGGz-afdelingen gezamenlijk de handen meer in één slaan?
De onderzoek data uit de presentatie van Suzy Matthijssen en Kaj du Prie is nog niet gepubliceerd. En het is niet toegestaan ongepubliceerde data te verspreiden. Vandaar dat de slides van deze presentatie hier helaas niet kunnen worden gepubliceerd.
Wat leren we van kwalitatief onderzoek?
Dr. Roos van Grieken (psychiater Arkin) vertelde wat we leren van kwalitatief onderzoek naar de perspectieven van patiënten, naasten en behandelaren. Welke veranderingen maken patiënten door
tijdens een behandeling? Welke factoren van een behandeling belemmeren herstel? De eerste resultaten tonen een rijkdom aan ervaringen die behulpzaam kunnen zijn voor de klinische praktijk.
Reflectie op het congresthema
Reflectie op het congresthema ‘Naar perspectief op herstel’ door drs. Kees Lemke (voorzitter platform ‘Herstel voor Iedereen’).