Pro Persona lanceert online community ‘Depressie Connect’

Pro Persona Expertisecentrum Depressie lanceerde onlangs de online community ‘Depressie Connect’, een platform voor het omgaan met depressie. Op dit platform worden mensen met een depressie samengebracht. In dit lotgenotencontact kunnen zij ervaringskennis uitwisselen, hulp, tips en ondersteuning bij elkaar vinden. Ook is er een aparte community voor naasten ontwikkeld. 

Afbeelding Pro Persona Depressie Connect

“Mijn depressie heeft mij zoveel gebracht, het heeft mij sterker gemaakt.” Eén van de vele citaten uit de groep ervaringsdeskundigen met een depressie. Om te achterhalen hoe we beter gebruik kunnen maken van deze ervaringskennis én dit in te zetten voor andere mensen met een depressie werd een traject gestart om de vraag te beantwoorden: hoe kan ervaringskennis het beste worden ingezet voor anderen met depressie en hun naasten?

Samenwerken met zorgverleners en ervaringsdeskundigen 
Expertisecentrum Depressie van Pro Persona, de Depressie Vereniging en de afdelingen psychiatrie en REshape Center van Radboudumc werkten samen in het project ‘De kracht van depressie’. 

Het project werd uitgevoerd met de principes van mensgericht ontwerp, ook bekend als ‘design thinking’. Tijdens het traject hebben er interviews plaatsgevonden om de ontwikkeling van ervaringskennis en zelfmanagement bij depressie in kaart te brengen. Vervolgens gingen ervaringsdeskundigen, naasten en professionals samen in gesprek en aan de slag in een serie van groepssessies. Door creatieve groepsopdrachten werden achtereenvolgens de ervaringsverhalen opgehaald, de problemen benoemd en tot concrete oplossingen gekomen. 

Nadenken over oplossingen is echter lastig te midden van alle problemen die een depressie met zich meebrengt. Om deze reden zijn de verhalen van de ervaringsdeskundigen over het omgaan met hun depressie vertaald naar een metafoor. Deze metafoor, waarin een kok die leert koken centraal staat, bevatte verschillende elementen die relateren aan het omgaan met een depressie. 

Bijvoorbeeld: welke ingrediënten ga je gebruiken bij de bereiding van een recept, welk kookgerei gebruik je hierbij? Of: welke strategieën zet je in om met je depressie om te gaan, hoe geef je invulling aan deze strategieën? In de metaforische wereld van deze kok werd vervolgens nagedacht over mogelijkheden om de kok te helpen. Deze ideeën werden vervolgens weer vertaald naar de belevingswereld van iemand met een depressie.

Uit deze vertaling kwam onder andere naar voren dat er behoefte is aan laagdrempelig contact en manieren om gelijkwaardig te praten over ervaringskennis en uitdagingen bij depressie. Duidelijk werd dat dit een plek moest zijn waar dit met een positieve insteek en in kleine stappen gedeeld wordt. 

Dorien Smit, onderzoeker van Pro Persona was de trekker van dit traject: “Het proces was spannend, uitdagend en soms wat vaag. Om te durven dromen, moet je ook het einddoel loslaten. Bovendien hebben de sessies bijgedragen aan de ontwikkeling van een kernteam, mensen die betrokken blijven bij de evaluatie en vormgeving van Depressie Connect.”

Depressie Connect, een platform voor het omgaan met depressie
Depressie Connect is de uitgewerkte oplossing van het traject geworden. De online community onderscheidt zich van andere fora door de focus te leggen op het (goed) omgaan met depressie. Depressie Connect kijkt vooruit, is niet gericht op klachten, maar legt de focus op krachten van mensen met depressie: hoe kun jij je leven goed inrichten met (de kans op terugval van) depressie? Betekenis geven aan het doormaken van een depressie speelt hierbij een belangrijke rol.

André Smeding, ervaringsdeskundige en betrokken deelnemer van het project: “Ik heb al heel vaak gezegd dat de depressie mij verrijkt heeft. Ja, ik zou het niet graag overdoen, maar je ontdekt dingen die als alles goed en vanzelf gaat je niet opvallen. Of die je niet op waarde weet te schatten. Je staat bewuster en met een groot woord wat dankbaarder in het leven.”

Op het platform gaat het om de vraag: wat hebben mensen geleerd tijdens het meemaken van depressie(s)? Iedereen die te maken heeft met depressie(s) en lotgenoten wil treffen om de weg naar herstel te bespreken is welkom om deel te nemen aan de community. Zorgverleners kunnen niet meekijken op het platform. Thema’s als de impact van depressie op je relatie en sociale leven, (de angst voor) een terugval, herstel, zingeving, daginvulling, maar ook praktische tips voor het dagelijkse leven komen aan bod. 

Verder doorontwikkelen met gebruikers
Met de start van de eerste versie van de community is het ontwerpproces nog niet klaar. Samen met de gebruikers zal continu worden gekeken naar het gebruik, de impact op kwaliteit van leven en de toepassing van zelfmanagement. Door deze evaluatie blijven we Depressie Connect doorontwikkelen, zodat het een dynamisch en passend forum blijft. 

DepressieConnect is onderdeel van de Depressie Vereniging en zal hun huidige aanbod van supportgroepen aanvullen en versterken. 

Aanmelden?
Aanmelden kan vanaf juni 2019 via www.depressievereniging.nl of via ervaringsdeskundigen.depressieconnect.nl / naasten.depressieconnect.nl

Meer informatie?
Neem contact op met de community manager van Depressie Connect, Dorien Smit, junior onderzoeker Pro Persona, d.smit@propersona.nl

‘De Kracht van depressie’ werd mede mogelijk gemaakt door een ZonMw subsidie

 

Back to top