Peer support helpt bij depressie

Dorien Smit, onderzoeker bij het Expertisecentrum Depressie (Pro Persona) is op 1 december 2022 gepromoveerd aan de Radboud Universiteit op het thema ‘Ervaringskennis en lotgenotencontact bij depressie’.

Peer support

Dorien Smit deed onder begeleiding van haar promotoren prof. dr. Jan Spijker, dr. Janna Vrijsen en dr. Bart Groeneweg onderzoek naar ervaringskennis en lotgenotencontact bij depressie. Zij bekeek via verschillende onderzoeksmethoden of peer support kan helpen bij herstel van depressie.

In het kader van haar promotietraject heeft zij samen met ervaringsdeskundigen, naasten en zorgprofessionals het online peer supportplatform Depressie Connect opgezet. Dit forum biedt bijna 3000 deelnemers een plek om ervaringen uit te wisselen over depressie. Depressie Connect heeft inmiddels een centrale positie binnen het aanbod voor lotgenotencontact van de patiëntenvereniging, de Depressie Vereniging.

De resultaten van zowel kwalitatief als kwantitatief evaluatie-onderzoek op Depressie Connect en een uitgebreide meta-analyse laten zien dat peer support een waardevolle aanvulling kan zijn op behandeling.

We vinden aanwijzingen dat lotgenotencontact niet alleen steun biedt, maar ook kan dienen als leeromgeving. Deelnemers reflecteren samen op hun ontwikkeling en oefenen met nieuwe vaardigheden. Daarnaast vinden we het eerste wetenschappelijke bewijs dat peer support effectief is voor de afname van klachten: klinisch herstel.

Depressie gaat vaak gepaard met aanhoudende klachten en mensen moet leren omgaan met de aandoening in het dagelijks leven. Naast de afname van klachten (klinisch herstel) speelt daarom ook persoonlijk herstel een belangrijke rol. Dit gaat om het (her)vinden van eigen kracht, waarbij mensen meer hoop en zelfvertrouwen gaan ervaren. Uit het onderzoek blijkt dat lotgenotencontact ook hier helpend kan zijn.

Deze nieuwe kennis pleit ervoor de positie van lotgenotencontact te verbeteren in de zorg voor mensen met depressie. Zorgprofessionals zouden hun patiënten kunnen verwijzen naar initiatieven voor lotgenotencontact, als aanvulling op de behandeling. Dit kan ervoor zorgen dat patiënten (nog) meer manieren hebben om te werken aan hun herstel.

Het vervolg van dit onderzoek is reeds gestart, in het project ‘The Power of Peers’ breiden we het online platform uit. We bieden deelnemers de mogelijkheid om onder begeleiding toe te werken naar een plek in de samenleving. Zo stimuleren we niet alleen online contact, maar werken we ook aan methodes voor maatschappelijk herstel.

Meer informatie? Dorien Smit, 06 - 47 07 45 51

Back to top