Een lage dosis melatonine vermindert de ernst van ADHD-symptomen met 14%, zo blijkt uit onderzoek van PsyQ Programma ADHD bij volwassenen en ouderen (Parnassia Groep).
78% van de volwassenen met ADHD heeft een verlaat biologisch ritme, oftewel verlate slaapfase. Dit kan behandeld worden met educatie over slaaphygiëne, melatonine en/of lichttherapie. De FASE-studie, een onderzoek van dit Kenniscentrum heeft gekeken naar de behandeling van de verlate slaapfase bij volwassenen met ADHD.
Aan de FASE-studie hebben 51 volwassenen met ADHD en verlate slaapfase deelgenomen. Zij kregen slaapeducatie en werden vervolgens gerandomiseerd voor drie weken behandeling met 1) placebo, 2) melatonine of 3) melatonine plus dertig minuten lichttherapie in de ochtend. Gedurende de drie weken-behandeling werd de placebo of melatonine elke week een uur eerder ingenomen, met het idee het ritme steeds verder te vervroegen.
Vorig jaar hebben we de eerste resultaten gepubliceerd: Een lage dosis melatonine (0,5) mg vervroegde het biologische ritme met 1,5 uur én verminderde de ADHD-symptomen met 14%! Deze afname in ADHD-symptomen was echter niet het (directe) gevolg van een vroeger ritme.
Om te onderzoeken wat de drijvende kracht was achter de vermindering van ADHD-symptomen, hebben we hierna in meer detail gekeken naar de effecten van deze behandelingen op slaap. Voor en na de drie weken behandeling droegen de deelnemers drie dagen en nachten lang een Actiwatch: een horloge dat activiteit meet en waarmee allerlei slaapkarakteristieken kunnen worden onderzocht.
Ondanks een vervroegd ritme, veranderde er helaas niets aan het slaapritme of aan slaap in het algemeen: de slaap begon niet vroeger, noch duurde de slaap langer of was beter. Mensen waren dus biologisch gezien wel in staat om eerder in slaap te vallen, maar hun gedrag volgde dat niet.
We weten dus nog niet precies waar de afname van ADHD-symptomen door werd veroorzaakt. Er zijn zeer voorzichtige aanwijzingen dat het toch te maken heeft met vroegere slaaptijden. Omdat we dit op groepsniveau echter niet zagen gebeuren, kunnen we dat nog niet met zekerheid zeggen.
Een lage dosis melatonine is wel effectief om het biologische ritme te vervroegen, maar intensievere coaching rondom het slaapgedrag is nodig om ook het slaapritme te vervroegen. Op dit moment is dit de standaardmanier om de verlate slaapfase te behandelen en er loopt ook een nieuw onderzoek naar de effecten hiervan op slaap en ADHD.
Deze nieuwe bevindingen zijn ingediend voor publicatie in een wetenschappelijk blad, maar zijn nog niet online.
Meer informatie bij onderzoeker Emma van Andel van PsyQ Programma ADHD bij volwassenen en ouderen.