De International Consortium for Health Outcomes Measurement (ICHOM) heeft in juni jl. een standaardset voor persoonlijkheidsstoornissen gepubliceerd en daarin de Level of Personality Functioning Scale – Brief Form 2.0 geadviseerd. De LPFS-BF 2.0 is ontwikkeld door Persoonlijkheidsstoornissen bij volwassenen (de Viersprong).
De ICHOM formuleert aanbevelingen voor de medische wereld voor uitkomstmetingen op basis waarvan de kwaliteit van zorg vergeleken kan worden. Sinds kort formuleert ICHOM ook aanbevelingen voor de ggz. Het idee is dat daardoor meer uniformiteit kan komen op gebied van onderzoek. ICHOM richt zich daarbij vooral op uitkomsten die er ook voor cliënten zelf toe doen.
De aanbeveling voor Persoonlijkheidsstoornissen werd gepubliceerd op de website www.ichom.org/portfolio/personality-disorders/.
Eén van de instrumenten die is opgenomen is de Level of Personality Functioning Scale – Brief Form 2.0 (LPFS-BF 2.0). Dit is een korte vragenlijst die binnen de Viersprong werd ontwikkeld om een indicatie te krijgen van de ernst van persoonlijkheidsproblematiek. De lijst zelf bestaat uit 12 korte items, verdeeld over twee subschalen: zelf- en interpersoonlijk functioneren. Meer informatie is te vinden op: www.deviersprong.nl/LPFS-BF. De vragenlijst is inmiddels in bijna 20 talen vertaald en door dit initiatief van de ICHOM valt te verwachten dat erg veel studies de komende jaren gebruik van de lijst zullen maken!
Hoe kwam de LPFS-BF 2.0 tot stand?
Een aantal jaren geleden, toen de nieuwe website van de Viersprong gelanceerd werd, was de Viersprong op zoek naar een korte test waarmee cliënten konden nagaan of hun klachten mogelijk pasten binnen persoonlijkheidsproblematiek en of ze dus bij de Viersprong aan het juiste adres waren voor behandeling. Net op dat moment kwam de nieuwe DSM-5 uit, met daarin ook het Alternatieve Model voor Persoonlijkheidsstoornissen. We besloten om gebruik te maken van dat nieuwe model om de zelftest te ontwikkelen.
De opzet was eenvoudig: in het nieuwe AMPD model was een ‘Level of Personality Functioning Scale’ opgenomen, die bestond uit 12 aspecten. We hebben destijds voor elk van deze 12 facetten een item bedacht. Cliënten konden aangeven of ze zich in elk van deze 12 items herkenden. We hebben toen een tijdje gegevens verzameld en al snel bleek dat korte lijstje het prima te doen. De schaal bleek goed twee factoren te meten, die betekenisvolle verbanden lieten zien met een reeks andere (vaak veel langere) vragenlijsten. Omdat de gegevens zo goed waren, hebben we ze gepubliceerd en zo was de LPFS-BF geboren.
Tegelijk zag men dat enkele items het wat minder deden. In een herziening van de lijst zijn die aangepast, vandaar de LPFS-BF 2.0. Omdat de lijst zo kort en eenvoudig is, werd die erg snel opgepikt door verschillende onderzoeksgroepen. Bijkomend voordeel was dat we de LPFS-BF 2.0, net als de STiP-5.1, vanaf de start vrij beschikbaar hebben gemaakt. Inmiddels wordt de LPFS-B.F. 2.0 tot in de Verenigde Staten, China, Nieuw-Zeeland, Pakistan en Iran gebruikt. Bovendien werd de LPFS-BF 2.0 in een recente studie vergeleken met een reeks andere instrumenten en kwam het ook daarin naar voren als een prima, korte meting voor de ernst van persoonlijkheidsstoornissen.