Invitational conference samenwerken in netwerken

 

Op vrijdag 25 november van 10.00 uur tot 12.30 uur organiseert TOPGGz via ZOOM een tweede invitational over samenwerken in netwerken. Dit keer wordt dieper ingegaan op het samenwerken in netwerken rondom een patiëntengroep vanuit (TOPGGz-)afdelingen.

AanleidingNetwerk van experts in complexe zorg
In 2021 vond de eerste invitational conference over samenwerken in netwerken plaats. Diverse vormen van samenwerken gerelateerd aan de TOPGGz-afdelingen zijn daar gepresenteerd en de do’s en don’ts ervan werden met elkaar besproken.

Netwerken rondom een patiëntengroep
Eén uitkomst was dat het zinvol en wenselijk lijkt om als TOPGGz-afdelingen meer te gaan samenwerken rondom een patiëntengroep. Enerzijds om te stimuleren dat kennis en expertise vanuit deze afdelingen gedeeld en gebundeld wordt en om meer volume te hebben om bijvoorbeeld topreferente taken uit te voeren zoals consultatie en advies, onderzoek, innovatie en kennisverspreiding. Anderzijds om zo met elkaar een visie te ontwikkelen op concentratie en spreiding specifiek voor de betreffende patiëntengroep. Deze visie op samenwerking tussen de TOPGGz-afdelingen is inmiddels de onderlegger voor een (nog te effectueren) subsidieregeling via ZonMw voor de bekostiging van de infrastructuur voor de uitvoering van topreferente taken. Dit alles is meer dan voldoende reden om in de volgende invitational conference specifiek in te gaan op de samenwerking tussen de TOPGGz-afdelingen in netwerken rondom een patiëntengroep.

Inhoud invitational
Er is een mooi programma samengesteld. Gestart wordt met een inleiding over concentratie en spreiding per patiëntengroep, gevolgd door presentaties vanuit verschillende kanten van de zorg waar specifiek ervaring is opgedaan met dit type samenwerking, zoals de Santeon-ziekenhuizen en De Borg. Daarnaast wordt één van de eerste TOPGGz-netwerken gepresenteerd (Angst, Dwang en Trauma) waar interessante lessen uit te leren zijn. Vervolgens zullen de contouren geschetst worden om als TOPGGz-afdelingen gezamenlijk een ‘te visiteren eenheid’ te vormen. Vanzelfsprekend is er alle ruimte om vragen te stellen aan de sprekers en met elkaar in discussie te gaan. Zo kan met elkaar verkend worden hoe we dit type van samenwerken succesvol kunnen vormgegeven.

Programma

  • 10.00 - 10.10 uur   Opening en welkom door Floor van Dijk, psychiater en lid RvB Arkin, lid bestuur TOPGGz;
  • 10.10 - 10.30 uur   Concentratie en spreiding TOPGGz, wat en hoe door Aartjan Beekman, psychiater en hoogleraar GGz InGeest;
  • 10.30 - 10.50 uur   Waardegedreven zorg in topklinische ziekenhuizen door Pieter de Bey, directeur Santeon ziekenhuizen;
  • 10.50 - 11.10 uur   Samenwerken rondom complexe doelgroep door Marjet van Baggum, directeur De Borg;
  • 11.10 - 11.20 uur   Pauze;
  • 11.20 - 11.45 uur   Eerste TOPGGz-netwerk: Angst, Dwang en Psychotrauma, do’s en don’ts door Suzy Mathijssen, klinisch psycholoog Altrecht Academisch Angstcentrum;
  • 11.45 - 12.00 uur   Samenwerken als TOPGGz-afdelingen in één te visiteren eenheid door Ellen Mogendorff, directeur TOPGGz;
  • 12.00 - 12.15 uur   Discussie om te komen tot een advies voor nieuwe netwerken;
  • 12.15 - 12.30 uur   Samenvatting, conclusies en afronding door Floor van Dijk.

De invitational conference is gericht op alle contactpersonen van TOPGGz-afdelingen en -instellingen en alle gremia van TOPGGz zoals visitatiecommissie, TOP-consortium en Ledenraad. Daarnaast zijn ook de Nederlandse ggz en zorgverzekeraars uitgenodigd.

Aanmelden kan via het sturen van een e-mail aan info@topggz.nl. Voor inhoudelijke vragen kun je terecht bij Ellen Mogendorff via e.mogendorff@topggz.nl.

Back to top