Elke TOPGGz-afdeling heeft structureel aandacht voor het ervaringsperspectief van patiënten en hun naasten. Dit is vastgelegd in de TOPGGz-criteria (criterium 12). Hoe dit gebeurt varieert per TOPGGz-afdeling. In onderstaande interviews lees je over inspirerende voorbeelden uit de praktijk. Er is ook een TOPGGz-netwerk Ervaringsdeskundigheid; meer informatie daarover vind je hier.
Serie interviews ervaringsdeskundigheid op TOPGGz-afdelingen
Een serie interviews geeft inzicht in hoe ervaringsdeskundigheid op TOPGGz-afdelingen in de praktijk wordt vormgegeven.
- Interview met Hiske Visser, psycholoog en coördinator ervaringsdeskundigheid bij GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula: “Ik kan helpen een brug te bouwen.”
- Interview met Rowdy Retera, ervaringswerker bij Vroege Interventie Buitengewone Ervaringen (VIBE) van GGzE: “De cliënt ziet ervaringsdeskundige als kundig begeleider, bondgenoot en rolmodel.”
- Interview met Iman Elfeddali, senior onderzoeker en coördinator cliëntparticipatie bij PersonaCura en Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid (beiden GGz Breburg) en Vera en Meike, beiden lid van het TOPGGz-cliëntenplatform van GGz Breburg: “In het cliëntenplatform ontstaan ook ideeën voor innovaties en onderzoek.”
Presentaties
- Hiske Visser, psycholoog en coördinator ervaringsdeskundigheid bij GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula, gaf een presentatie over ervaringsdeskundigheid tijdens het TOPGGz-jubileumcongres 2022.
- Op het TOPGGz-congres in 2021 ging Jacobine Geel (destijds voorzitter van de Nederlandse ggz) in gesprek met ervaringswerkers en behandelaren over co-creatie bij TOPGGz-afdelingen.