Consultatiewijzer ggz

Waar kan ik terecht?

Als je een consultatievraag hebt, is het handig om te weten waar je deze het beste kunt stellen. Er zijn verschillende mogelijkheden voor ggz-professionals om een consultatievraag te stellen. Welke vorm van consultatie wordt toegepast hangt af van een combinatie van factoren, waaronder in ieder geval de aard van de vraag (bijvoorbeeld of het gaat om een cliëntgerelateerde inhoudelijke vraag of om de onderlinge betrekkingen, lees hierover meer in het artikel Sein op Wissel), de mogelijkheden van de consultatievrager en de consultatiegever. De consultatiegever kan je meer vertellen over wat mogelijk is in relatie tot jouw vraag. Lees ook: Soorten consultatievragen.

 

Je kunt consultatie vragen bij:

 

➡️ Experts op deelgebieden binnen je eigen netwerk of organisatie

 

➡️ Specifieke aanbieders van consultatie

 

Hoogspecialistische consultatie bij TOPGGz-afdelingen 

TOPGGz-afdelingen bieden hoogspecialistische zorg aan hun cliënten op basis van onderzoek en innovatie. De expertise van alle TOPGGz-afdelingen is via consultatie beschikbaar voor alle ggz-professionals en hun cliënten, wanneer er vragen zijn omtrent diagnostiek, bij stagnatie van een behandeling, begeleiding en/of bejegening, wanneer de behandeling, begeleiding en/of bejegening niet aanslaat of met oog op (terugval)preventie. 
Hoogspecialistische consultatie is een laagdrempelige manier voor professionals om kennis te verwerven, om complexe situaties te doorbreken en hiermee een nieuw perspectief op herstel te bieden aan de cliënt binnen de lopende behandeling, begeleiding en/of bejegening.  

Vind hier een TOPGGz-afdeling voor consultatie, advies of een second opinion. Je kunt selecteren op basis van specialisatie, leeftijd, behandelaanbod, locatie of instelling.

 

CCE – Centrum voor Consultatie en Expertise

Bij CCE kun je terecht voor expertise als je dreigt vast te lopen met de behandeling, begeleiding en/of bejegening van mensen die langdurig intensieve zorg nodig hebben. In zo’n situatie ontbreekt perspectief en staat de kwaliteit van bestaan onder druk. Dat kan grote gevolgen hebben voor de persoon zelf en voor mensen in de naaste omgeving.

Expertise deelt CCE via consultaties, kennisproducten, onderzoek en leeractiviteiten. Betrokkenen gaan samen met CCE op zoek naar nieuw perspectief. 

Kijk op www.cce.nl voor meer informatie. 

 

De afdelingen psychiatrie van academisch ziekenhuizen

 

➡️ Digitale platforms als hulpmiddel om consultatievragen te stellen

Er zijn diverse digitale wegen die consultatievragers en consultatiegevers in de ggz helpen elkaar te vinden, beveiligde berichtuitwisseling mogelijk maken en administratie (en indien aan de orde: facturatie) ondersteunen, waaronder:

  • 123Consultatie;
  • Siilo;
  • Calculus VIPLive.

 

De Consultatiewijzer ggz is continu in ontwikkeling. Je reactie en feedback zijn van harte welkom via de contactpagina.