Op 30 november 2021 boog het TOP-consortium zich tijdens een online bijeenkomst over het thema 'Wat levert TOPGGz-zorg op?'. Bij de bijeenkomst waren maar liefst 35 leden (hoogleraren en sr. onderzoekers van de TOPGGz-afdelingen) aanwezig.
De bijeenkomst had ten doel kennis te nemen van lopende initiatieven, input hiervoor op te halen en nieuwe kansen te signaleren voor relevante samenwerking tussen de TOPGGz-afdelingen. Aan de hand van verschillende presentaties was er ruime gelegenheid voor discussie en het met elkaar verkennen van de vervolgstappen.
Programma en presentaties
Het programma kende een brede transdiagnostische context. Conclusies uit eerdere bijeenkomsten van het TOP-consortium, zoals dat het verder verkennen van een samenwerking om de maatschappelijke relevantie van hoogspecialistische zorg meer inzichtelijk te maken van belang is en dat ‘kwaliteit van leven’ bij uitstek het onderwerp is waarop deze meerwaarde voor de patiënt merkbaar moet zijn, kregen tijdens de bijeenkomst uiteraard ook een vervolg.
Na onderstaande inleidende presentaties, waaronder de presentatie van de eerste resultaten van analyse van verschillende KvL-instrumenten, ontstonden levendige discussies en zijn met elkaar de vervolgstappen verkend.
Resultaten
Kwaliteit van Leven (KvL)-meting kan van grote betekenis zijn voor TOPGGz-patiënten. Hoogleraren en senior onderzoekers slaan de handen in een om vervolgonderzoek te doen naar responsiviteit van deze instrumenten en betekenis voor de behandeling. Wordt vervolgd!
- Transdiagnostische Psychiatrie; hoe krijg je zicht op uitkomsten? - Prof. dr. Machteld Marcelis, Vroege Interventie Buitengewone Ervaringen ( GGzE)
- Kwalitatief onderzoek; hoe helpt dit bij het zicht krijgen op uitkomsten? - Dr. Roos van Grieken, NPI, Specialist in persoonlijkheidsproblematiek (Arkin)
- Kwaliteit van Leven; conceptualisatie en meten in de behandelpraktijk van TOPGGz-afdelingen. Wat biedt dit voor handvatten voor het verbeteren van de patiëntenzorg? 1
Kwaliteit van Leven 2 - Prof. dr. Iris Engelhard, Altrecht Academisch Angstcentrum, dr. Iman Elfeddali, Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid (GGZ Breburg), dr. David Buitenweg, De Catamaran, Forensische Jeugd- en Orthopsychiatrie ( GGzE) en prof. dr. Peter Goossens, Specialistisch Centrum Bipolaire Stoornissen (Dimence).