Edith Tjoa (PsyQ Psychotrauma Haaglanden) heeft samen met Eelco Muste (Cirya GGZ), een nieuwe aanpak voor groepsschematherapie beschreven in de 'Handleiding Groepsschematherapie voor Cluster C-Persoonlijkheidsstoornissen' inclusief een bijbehorend werkboek.
Het protocol is ontwikkeld voor mensen met vermijdende, dwangmatige of afhankelijke persoonlijkheidsstoornis én voor mensen met langer bestaande stemmings-, angst- en eetstoornissen en langer bestaande problemen en klachten waarbij eerdere behandeling onvoldoende resultaat bood.
Groepsleden leren van elkaar
Het beschreven behandelprotocol bevat 30 sessies (en 4 boostersessies) waarbij patiënten uit 3 verschillende behandelfases tegelijk bij elkaar in de groep zitten. Na 10 sessies gaan er groepsleden uit en stromen er nieuwe deelnemers in bij een volgende sessie. De groepsleden leren hierdoor veel van elkaar.
Het boek beschrijft per sessie thema’s, oefeningen en huiswerkopdrachten en benoemt tips en valkuilen voor de verschillende Cluster C persoonlijkheidsstoornissen. Elke 10 sessies worden alle modi langsgegaan en in elke fase is er een verdieping totdat aan het einde van de 30 sessies de patiënt tools in handen heeft om beter voor zichzelf te zorgen en met emoties om te gaan.
Verder onderzoek
De eerste behandelresultaten evenals het enthousiasme van behandelaren en patiënten zijn veelbelovend. Het beschreven protocol is in verschillende instellingen onderzocht en de eerste resultaten zijn hoopgevend.
De behandeling wordt nu verder onderzocht in 2 grote randomised controlled trials (RCTs). Bij het NPI (gespecialiseerd centrum met TOPGGz-keurmerk voor behandeling van mensen met persoonlijkheidsproblemen) wordt deze nieuwe groepsschematherapie vergeleken met andere kortere en langere groepsbehandelingen. Bij GGZ Oost Brabant wordt de effectiviteit en kostefficiëntie van deze groepsschematherapie vergeleken met individuele schematherapie.
Bekijk ook deze video’s
- Video #1 | Schematherapie voor cluster C-persoonlijkheidsstoornissen
- Video #2 | Wat zijn de kenmerken van cluster C-persoonlijkheidsstoornissen?
- Video #3 | Hoe werkt het protocol groepsschematherapie voor cluster C-persoonlijkheidsstoornissen?
Vragen?
Neem dan contact op met Edith Tjoa (e.tjoa@psyq.nl) of Eelco Muste (eelco.muste@cirya.nl).