Onderzoek vraag naar bovenregionale en landelijke cruciale zorg

Eind augustus is in opdracht van het ministerie van VWS door KPMG een onderzoek gestart naar de ‘bovenregionale en landelijke vraag naar cruciale zorg’. Het doel van dit onderzoek is een model te ontwerpen waarin gegevens over onder andere prevalentie, incidentie en zorggebruik per patiëntengroep worden gebruikt om deze zorgvraag te kwantificeren. Het is een belangrijke stap die past bij de missie van TOPGGz om bij te dragen aan een passend, kwalitatief en doelmatig georganiseerd topklinisch zorgaanbod voor alle patiënten die dit nodig hebben.  

TOPGGz-afdelingen bieden cruciale zorg

Bij de uitvoering van het IZA is één van de eerste onderwerpen die is aangepakt het komen tot een afbakening van ‘cruciale zorg’. Daartoe is door alle ggz-partijen gezamenlijk een Handreiking cruciale zorg opgesteld. TOPGGz-aanbod voldoet aan meerdere criteria voor ‘cruciale zorg’ die daarin beschreven staan:

  • Het gaat bij TOPGGz-afdelingen om 'zorg voor mensen met hoogcomplexe problematiek, waarvoor richtlijn-behandeling niet leidt tot het beoogde resultaat en die als essentieel voor een groep cliënten wordt gezien'.
  • Uit de wachtlijsten voor veel TOPGGz-afdelingen blijkt de 'schaarste van dit aanbod'.
  • Bij de patiënten van TOPGGz-afdelingen is de  'ernst en complexiteit van de problematiek, vastgesteld op basis van gevalideerde indicatie-instrumenten' (zoals Decision Tools) dermate hoog, dat deze 'patiënten die zonder de hoogspecialistische zorg onvoldoende mate van herstel kunnen bereiken'.
  • Daarbij is de expertise die het hoogspecialistisch zorgaanbod vraagt in vele jaren opgebouwd en gestoeld op degelijk wetenschappelijk onderzoek en innovaties, dus: 'een alternatief is niet snel te organiseren door een andere aanbieder, mocht dit aanbod wegvallen'.

TOPGGz-afdelingen bieden hun cruciale (hoogspecialistische) zorg aan patiënten zowel uit hun eigen regio als elders uit het land. Daarom is het relevant dat TOPGGz-afdelingen worden meegenomen in zowel de regionale als landelijke inventarisatie van het cruciale zorgaanbod die nu wordt uitgevoerd. TOPGGz heeft daarom voor deze inventarisaties het overzicht van alle TOPGGz-afdelingen aangeleverd.

Onderzoek vraag naar bovenregionale en landelijke cruciale ggz

Het beschikbaar aanbod voor cruciale ggz moet op enig moment worden afgezet tegen de vraag naar ggz. Het IZA stelt dat 'voor patiënten met een hoogspecialistische zorgvraag, op basis van het volume van deze vraag naar zorg en een visie op concentratie en spreiding per patiëntengroep, op landelijk niveau de hoogspecialistische zorg voldoende beschikbaar moet zijn, doelmatig georganiseerd moet worden en dat in voldoende spreiding over het land' (IZA, pagina 61). KPMG heeft van VWS opdracht gekregen de bovenregionale en landelijke vraag naar cruciale ggz te onderzoeken. Gezien de definitie van cruciale zorg betreft dit dus, onder andere, de vraag naar hoogspecialistische zorg die (deels) door de TOPGGz-afdelingen bediend wordt. In de onderzoeksaanpak van KPMG zijn belangrijke uitgangspunten van TOPGGz terug te vinden, zoals de benadering per patiëntengroep en het betrekken van de expertise van professionals om input te leveren over de vraag naar zorg voor hun doelgroep en de aard van de problematiek, en om aan te geven als er zorgvormen ontbreken en te helpen de verzamelde informatie te duiden.

TOPGGz maakt zich er hard voor dat dit onderzoek zich integraal richt op alle leeftijden en alle hoogspecialistische zorgvragen (en niet alleen binnen het Zvw-kader), dat er voldoende betrokkenheid is van inhoudelijk experts en dat er gewerkt wordt vanuit een visie op concentratie en spreiding per patiëntengroep. Gecoördineerd door het Winning Team Topreferente ggz werken medewerkers van de Nederlandse ggz, de TOPGGz-afdelingen en hieraan verbonden hoogleraren, boegbeelden, senior-onderzoekers en het bureau van TOPGGz samen om dit onderzoek te faciliteren, te voeden en te begeleiden, met als doel  betekenisvolle uitkomsten voor de toekomst van de topreferente patiëntenzorg, een eerste stap in het optimaliseren van de concentratie en spreiding van hoogspecialistische ggz.

 
Meer informatie over TOPGGz en cruciale zorg: Monique van Bueren.

 

Back to top