Implementatieplan TDDT18+ beschikbaar

In opdracht van Stichting Topklinische GGz is een implementatieplan ontwikkeld voor de Transdiagnostische Decision Tool voor volwassenen (TDDT18+). Dit implementatieplan helpt ggz-instellingen en (kandidaat-) TOPGGz-afdelingen om de TDDT18+ structureel te gebruiken, zodat indicatiestelling voor de topreferente zorg op gevalideerde wijze onderbouwd kan worden.

Juiste tijd en plaats

Zoals de naam zegt, is de TDDT18+ bedoeld voor patiënten met uiteenlopende klachten en aandoeningen. Bij het ontwerp is deze gevalideerd voor patiënten met somatische symptoomstoornissen, PTSS, eetstoornissen, persoonlijkheidsstoornissen, depressie en angststoornissen. De verwachting was dat deze Decision Tool ook voor patiënten met andere problematiek bruikbaar is.
 
Om bruikbaarheid voor andere doelgroepen te verifiëren, dient een kwalitatieve validatie uitgevoerd te worden. De validatie en de eisen waaraan deze moet voldoen zijn opgenomen in het implementatieplan. Het implementatieplan is getoetst bij patiënten met deze kenmerken:

- ernstige, meervoudige, zeldzame, onbegrepen of therapieresistente stoornis in de samenhang tussen hersenfuncties en gedrag;
- alcoholgerelateerde cognitieve stoornissen;
- ernstige verslaving en ernstige psychiatrische aandoeningen;
- ADHD;
- ouderen met persoonlijkheidsstoornissen.

Deze toetsing was mogelijk dankzij de zeer gewaardeerde medewerking van Centrum voor Neuropsychiatrie en Korsakov Centrum voor alcoholgerelateerde cognitieve stoornissen (Vincent van Gogh), Centrum Dubbele Problematiek (CDP) en Afdeling en Kenniscentrum ADHD bij volwassenen en ouderen - PsyQ Haaglanden (Parnassia Groep) en het Topklinisch centrum voor ouderen met persoonlijkheidsstoornissen (Mondriaan).

Het implementatieplan is gemaakt door Maud Custers (Vincent van Gogh) in het kader van de opleiding tot klinisch neuropsycholoog. TOPGGz is zeer content met deze praktische handreiking om verwijzers en patiënten te helpen bij het vinden van de juiste zorg op de juiste plaats.

Bekijk hier het implementatieplan en alle decision tools.

Back to top