Hoogspecialistische consultatie helpt kwaliteit, efficiëntie en effectiviteit van zorg verbeteren

In een publicatie in het Tijdschrift voor Psychiatrie over de waarde van hoogspecialistische consultatie in de sggz, doet een aantal professionals van TOPGGz-afdelingen een inhoudelijk pleidooi voor meer gebruik van consultatiemogelijkheden. De consultatiefunctie van de hoogspecialistische ggz (hsggz) wordt nog beperkt benut in de ggz-keten. Patiënt en specialist in de ggz kunnen meer profiteren van hoogspecialistische consultatie. 

In het artikel lichten Ellen Wingbermühle (Centrum voor Neuropsychiatrie, Vincent van Gogh), Neomi van Duijvenbode (Centrum Verslaving & LVB, Tactus), Monique van Bueren (Stichting Topklinische ggz), Elisa van Ee (Psychotraumacentrum Zuid-Nederland, Reinier van Arkel) en Jan Spijker (Expertisecentrum Depressie, Pro Persona) de mogelijkheden en de waarde van hsggz-consultatie ter ondersteuning van sggz-trajecten toe aan de hand van voorbeelden uit de consultatiepraktijk van vier TOPGGz-afdelingen. 

Conclusie is dat meer gebruik van hoogspecialistische consultatiemogelijkheden door behandelaars uit de sggz kan de kwaliteit, efficiëntie en effectiviteit van de zorg helpt verbeteren. 

Hoogspecialistische consultatie is beschikbaar bij alle TOPGGz-afdelingen én bij CCE, waarmee TOPGGz samenwerkt. Er zijn 50 TOPGGz-afdelingen, waarmee er voor alle leeftijdsgroepen en specialismes hoogspecialistische zorg beschikbaar is in Nederland. Ben je op zoek naar een passende TOPGGz-afdeling die kan helpen bij een specifieke consultatievraag? Vind hier een afdeling op basis van doelgroep. Klik vervolgens door naar de website van de afdeling (of instelling), waar je alle details over hoe een consultatievraag te stellen vindt.
 

Back to top