GGz Breburg
Het Topklinisch Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid (CLGG) diagnosticeert en behandelt patiënten vanaf 18 jaar die kampen met een combinatie van lichamelijke en psychische klachten, zoals:
- Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK);
- Somatische verklaarde lichamelijke klachten die diep ingrijpen in het leven van de patiënt;
- Psychische klanten op grond van SOLK of somatisch verklaarde lichamelijke klachten
Hoofd- en sublocatie
Lage Witsiebaan 4
5042 DA Tilburg
Telefoon
Het Topklinisch Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid is gespecialiseerd in diagnostiek en behandeling van patiënten vanaf 18 jaar die een combinatie van lichamelijke en psychische klachten hebben. Het kan daarbij gaan om Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK) en om trauma gerelateerde problematiek met lichamelijke klachten. Het kan ook gaan om lichamelijke klachten die verklaard kunnen worden door een chronische somatische ziekte in combinatie met psychische problemen. Het Topklinisch Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid heeft deskundigheid van zowel somatische ziekten en klachten als psychische stoornissen. Door deze deskundigheid biedt het centrum een gecombineerde behandeling van somatische ziekten en psychische stoornissen.
Bij het Topklinisch Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid kunnen de volgende patiënten terecht:
- patiënten met meervoudige problematiek die moeite hebben om de juiste diagnose of behandeling te krijgen of al lang in zorg zijn zonder dat hun problemen zijn opgelost;
- patiënten die een second opinion wensen.
Het Topklinisch Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid hanteert de volgende exclusie criteria voor behandeling:
- de hoofd hulpvraag betreft niet een lichamelijke klacht;
- de patiënt is niet in staat om voor behandeling naar Tilburg te komen;
- een psychose of psychotische kenmerken;
- een andere psychische stoornis waarvoor behandeling binnen een ander team beter passend is (zoals team persoonlijkheidsstoornissen of team autisme);
- alcohol- en/of drugsmisbruik;
- crisisbehandeling bijvoorbeeld in het kader van actieve (dreigende) suïcidaliteit staat op de voorgrond;
- onwil om vragenlijsten in te vullen;
- een lager dan normaal begaafd intelligentieniveau.
Deze exclusie criteria gelden niet voor consultaties en second opinions.
De intake bestaat uit een aantal onderdelen: een gesprek met een arts of psycholoog, een lichamelijk onderzoek door een arts, een psychiatrisch onderzoek door een psychiater, een psychodiagnostisch interview met de patiënt en een familielid of goede kennis en neuropsychologisch onderzoek door een psycholoog. Deze afspraken vinden over het algemeen verdeeld over twee dagdelen plaats. Om de aard en ernst van de klachten goed in beeld te brengen, vullen patiënten op een beveiligde website vragenlijsten in. Daarna vindt een adviesgesprek plaats, waarin een behandelingsadvies wordt voorgesteld dat is opgesteld door een behandelaar. De verwijzer ontvangt een brief met informatie over het onderzoek, de resultaten en het vervolg.
Tijdens het diagnostisch traject worden de somatische symptomen in kaart gebracht, in nauw overleg met de verwijzer, en vindt psychodiagnostisch onderzoek plaats. Dit leidt tot een geïntegreerde visie op diagnose en behandeling in overleg met de patiënt. Onderscheidend van de specialistische GGz is dat niet alleen de psychische klachten, maar ook de lichamelijke klachten uitgebreid in kaart worden gebracht.
Veel patiënten hebben in het verleden problemen ondervonden in de communicatie met hun behandelaar en/of zijn gestuit op onbegrip. Een belangrijk onderdeel van het diagnostiek traject bestaat daarom ook uit het geven van uitleg.
Om de patiënt zo weinig mogelijk te belasten vinden meerdere afspraken op één dag plaats. Vervolgens vindt zo mogelijk binnen 2 weken het adviesgesprek plaats.
Het Topklinisch Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid biedt ambulante diagnostiek en behandeling. Het behandelteam bestaat uit psychiaters, artsen, klinisch psychologen, GZ-psychologen, (neuro-)psychologen, een klinisch geriater, een psychomotorische therapeut, een senior verpleegkundige, somatische artsen en specialistische artsen en psychologen in opleiding. Patiënten krijgen een geïntegreerde behandeling voor lichamelijke en psychische klachten, met behandelingen zoals Cognitieve Gedragstherapie, Acceptance and Commitment Therapy, Cognitive Rehabilitation Treatment, traumabehandeling, Lichaamsgericht mentaliseren, Psychomotorische therapie en farmacotherapie. Ook wordt samengewerkt met psychosomatisch fysiotherapeuten in de woonregio van de patiënt.
Senioren (60+) met SOLK-problematiek.
Groepsinterventie gebaseerd op cognitieve gedragstherapie in combinatie met lichaamsgerichte therapie.
Verbetering van pijn- en angstklachten en vergroting van het behandeleffect.
Interventie betreft een wekelijkse groepsbehandeling van 2,5 uur per keer (bestaand uit 1 uur cognitieve gedragstherapie, half uur pauze en 1 uur psychomotorische therapie), gedurende tien weken.
Effectiviteitsonderzoek met een pre-, mid-, post- follow-up design en vergelijking met een wachtlijstconditie. De behandelresultaten worden gemeten met behulp van SQ48, BPI en RAND-36 gericht op psychologische gesteldheid (subschalen angst, depressie, somatisatie, interpersoonljk functioneren), pijn en gezondheidskwaliteit/kwaliteit van leven.
Volwassen patiënten met SOLK.
Veel patiënten presenteren zich gewoonlijk in de huisartspraktijk met klachten die niet goed verklaard kunnen worden en mogelijk samenhangen met psychiatrische en lichamelijke comorbiditeit. Ze hebben vaak al veel hulpverleners bezocht, bijvoorbeeld in de somatische tweede lijn, waarbij er vaak geen oorzaak voor de klachten is gevonden. Hierdoor is ook het vertrouwen in de hulpverlening bij deze patiëntengroep aangetast en is het voor deze groep van belang om regie in het eigen zorgproces te hebben. Ook zijn er vanwege de complexiteit van de problematiek van deze groep vaak veel zaken waar keuzes in gemaakt dienen te worden. Uit de literatuur blijkt dat het juist in deze situaties, waarin er meerdere keuzemogelijkheden voor de patiënt zijn, essentieel is om de patiënt actief bij het beslissingsproces te betrekken.
Het programma bestaat uit een zelfhulpmodule (gebaseerd op CGT) voor de patiënt en adviezen voor de behandelaar gedurende het intake, advies- en eindgesprek met de patiënt. Eveneens zijn de effectmetingen in het programma geïntegreerd.
De patiënt kan tijdens dit hele traject online verschillende zelfhulpmodules doorlopen, waaronder:
- Een module met informatie over psychische en lichamelijke klachten
- Een module om doelen te stellen met betrekking tot functioneren op bepaalde domeinen (werk, huishouden, sociale relaties, slaap, recreatie)
- Een module met informatie en opdrachten met betrekking tot het omgaan met niet helpende gedachten en het vormen van helpende gedachten
- Een module met informatie over ontspanning en leefstijl, bestaand uit kleine interventies om de leefstijl te verbeteren
- Een module om met stress om te leren gaan
- Een module om terugval te voorkomen
De zelfhulpmodule omvat een start-, tussen- en eindmeting. Tijdens deze metingen worden de volgende vragenlijsten afgenomen: Sickness Impact Profile (vragenlijst waarmee gemeten wordt in welke mate klachten invloed hebben op verschillende domeinen in het dagelijks leven), PHQ15 (maat voor lichamelijke klachten), BPI (maat voor pijn), PHQ9 (maat voor depressie), GAD7 (maat voor angst).
Zowel de professional als de patiënt ondersteunen in de toepassing van Shared Decision Making in de praktijk en uiteindelijk de autonomie van de patiënt bevorderen.
De behandeling wordt beëindigd als er geen sprake meer is van een hoogspecialistische hulpvraag en/of als de klachten verminderd of voldoende hersteld zijn.
Na afloop van de behandeling kan het zijn dat een patiënt medicatie blijft gebruiken of nog therapie moet volgen. Hierover krijgen de patiënt en zijn/haar verwijzer advies, zodat ze verwijzer de nazorg op zich kan nemen met dit advies.
Voor de afsluiting van elk behandeltraject worden (drie tot vijf) gesprekken gewijd aan het opstellen van een terugvalpreventieplan op maat.
Een verwijzer kan op de website via dit formulier een cliënt aanmelden voor een second opinion. Specialisten bestuderen de casus en voeren daarnaast een procedure gelijkwaardig aan het diagnostiek traject uit. Tijdens het adviesgesprek wordt een advies aan de patiënt en diens verwijzer gegeven voor het uitvoeren van de behandeling elders.
SOLK bij ouderen
(088) 016 15 55 - CLGGaanmelddienst@ggzbreburg.nl
Doelstellingen van het behandelaanbod zijn:
- Stellen van een juiste diagnose en bieden van behandelperspectief;
- Lichamelijke en bijkomende psychische klachten zijn (voor zover mogelijk) verbeterd zodat de patiënt weer de baas is over zijn eigen leven;
- Individuele behandeldoelen van patiënt en/of diens systeem zijn bereikt.
Patiënten bij het CLGG ervaren in het algemeen verbeteringen op algemene klachten, depressieve klachten, angstklachten en lichamelijke klachten.
Het CLGG past systematisch periodieke effectmetingen toe. Voor aanvang van het intakegesprek worden digitaal de volgende vragenlijsten afgenomen: de SQ-48 (algemene klachtenlijst), SF36, LKV-51, PHQ-9 (depressieve klachten), PHQ-15 (lichamelijke klachten), BPI (pijn), GAD-7 (angst klachten), SSD-12 (somatisch symptoomstoornis). Bij de innovatieve behandelingen worden soms specifiekere instrumenten gebruikt. Kwalitatief wordt gemeten middels behandelevaluaties en cliëntpanels.
Iedere drie maanden vindt een tussentijdse evaluatie plaats met behulp van de SQ48 en SSD12 en daarnaast een lichamelijke- en een psychische klachtenlijst, afhankelijk van de problematiek van de patiënt. Voorafgaand aan het eindgesprek wordt de patiënt nogmaals verzocht dezelfde vragenlijsten in te vullen als bij intake.
verslechterd | onveranderd | verbeterd | hersteld | |
SQ-48 | 9% | 57% | 34% | 15% |
PHQ-9 | 9% | 66% | 25% | 16% |
GAD-7 | 4% | 55% | 40% | 28% |
PHQ-15 | 5% | 75% | 19% | 11% |
BPI (item over gemiddelde pijn) |
20% |
De waardering van de zorgverlening door het CLGG wordt aan het einde van de behandeling gemeten met de CQ-index. Uit een analyse blijkt dat een groot deel (>90%) zich tijdens de behandeling juist bejegend voelt, 86% tevreden is over de bereikbaarheid en 85% geeft een cijfer van 7 of hoger voor de behandeling.
SOLK en gecombineerde lichamelijke en psychische klachten.
(088) 016 15 55 of secretariaatlgg@ggzbreburg.nl.
e-health en SDM.
Neuropsychologie van somatisch symptoomstoornissen
.
Relatie tussen pijn en psychopathologie
De afdeling kent sinds 2010 een onderzoekstraditie. In 2018 zijn drie promotieonderzoeken afgerond en er is een start gemaakt met het opzetten van nieuwe onderzoekslijnen. De drie nieuwe onderzoekslijnen zijn:
- Blended eHealth interventies voor patiënten met SSRD/SOLK;
- Consultatiemodel voor behandelaren van EPA patiënten met SSRD/SOLK;
- Innovatieve (groeps)behandelingen voor volwassenen/ouderen met SSRD/SOLK.
De afdeling geeft regelmatig voordrachten op nationale (VGCt, NvVP) en internationale congressen en symposia.
Daarnaast deelt de afdeling haar praktische kennis onder andere in het SOLKnet. Het doel is casuïstiek in te brengen door en voor leden van SOLKnet voor adviezen over diagnostiek, behandeling en verwijzing. Met deze casuïstiek besprekingen wordt beoogd het samenbrengen van behandelaars geïnteresseerd in SOLK en experts op dit vlak, zoals bijvoorbeeld ook gebeurt bij oncologie besprekingen.