Parnassia Groep
De afdeling PsyQ Psychotrauma Haaglanden richt zich op volwassenen met een posttraumatische-stressstoornis (PTSS). Na een traumatische ervaring kunnen ook andere klachten en stoornissen optreden, zoals een depressie, angst- en dwangklachten of verslavingsproblemen. De afdeling is gespecialiseerd in de behandeling van PTSS en bijkomende ernstige psychische problemen.
Hoofd- en sublocatie
Lijnbaan 4
2512 VA Den Haag
Telefoon
Website
De afdeling PsyQ Psychotrauma Haaglanden richt zich op volwassenen met een (complexe) posttraumatische-stressstoornis (PTSS), waarbij sprake is van bijkomende psychische problemen zoals ernstige suïcidaliteit, middelenafhankelijkheid, een psychose of een persoonlijkheidsstoornis. Ook richt de afdeling zich op patiënten waarbij twee maal of vaker een evidence-based therapie geen of nauwelijks effect heeft gehad.
De behandeling van de afdeling Psychotrauma rust op de pijlers voorlichting, medicatie en psychologische behandeling. De afdeling biedt diverse specialistische behandelingen waaronder EMDR, imaginaire exposure, imaginaire rescripting, CGT, farmacotherapie en narratieve exposure therapie. Daarnaast heeft de afdeling een aantal hoogspecialistische behandelingen waaronder schematherapie, vroeger & verder, inzichtgevende psychotherapie, skills training in affect and interpersonal regulation en sensorimotorische psychotherapie.
Patiënten met PTSS veroorzaakt door een vroegkinderlijk trauma
STAIR-Imaginaire Exposure bestaat uit 16 sessies. De eerste 8 sessies gaan over de gevolgen van vroegkinderlijke traumatisering. De tweede fase is gericht op verwerking met 'Imaginaire Exposure' en bestaat ook uit 8 sessies.
Het reguleren van emoties, het versterken van het zelfbeeld en het versterken van interpersoonlijke vaardigheden.
Groep of individueel?
Patiënten met PTSS veroorzaakt door een vroegkinderlijk trauma
Bij NET staat de levensgeschiedenis van de patiënt centraal. In de behandeling wordt na uitgebreide psycho-educatie samen met de patiënt een levenslijn vormgegeven. Vervolgens wordt de levenslijn doorgewerkt met 'narratieve exposure' en wordt een levensdocument opgesteld. De therapie bestaat uit 16 tot 20 sessies.
Het reguleren van emoties, het versterken van het zelfbeeld en het versterken van interpersoonlijke vaardigheden.
De afdeling Psychotrauma hanteert de volgende uitstroomcriteria:
- Er is sprake van voldoende herstel.
- Op verzoek van de patiënt wordt de behandeling beëindigd zonder dat de behandeldoelen zijn bereikt.
- Er is ondanks voldoende participatie en inzet van de patiënt geen verdere afname van de klachten.
- De patiënt neemt onvoldoende deel aan de behandeling.
- Andere psychiatrische problematiek dan de PTSS staat op voorgrond.
Na afloop van de behandeling worden patiënten meestal verwezen naar de huisarts, naar een behandelaar in de basis-ggz of naar het ggz-wijkteam.
Second opinions kunnen aangevraagd worden via de website.
Doel van het zorgaanbod is reductie van PTSS klachten, herstel in functioneren zowel sociaal als maatschappelijk.
Voor de klinische effecten wordt gekeken naar de reductie van de PTSS symptomen zoals gemeten op de Posttraumatic Diagnostics Scale (PDS). Dit is een zelfbeoordelingsvragenslijst, bestaande uit 17 items, waarmee de ernst van de posttraumatische stresssymptomen vastgesteld kan worden. De totaalscore wordt berekend door het optellen van scores en varieert van 0-51. Het streven is een score van 18 of lager te bereiken met behandeling. In 2016 is dit resultaat bereikt voor 51% van de patiënten en in 2017 voor 55% van de patiënten.
De kwaliteit van leven wordt gemeten met een vragenlijst op een 0-10 punts schaal. Een afname van 3 of meer punten wordt als een klinisch relevant effect beschouwd. Over 2016 en 2017 had 33% van de patiënten een afname van 3 of meer punten op deze vragenlijst.
De klanttevredenheid wordt gemeten met KLANT en de CQ-index.
Innovatieve behandeling van PTSS op afstand
088-3574100
IMPACT-study: Improving PTSD treatment for adults with childhood trauma
Virtual Reality Exposure Therapy (VRET)
Medewerkers van de afdeling zijn actief betrokken bij het overdragen van kennis. De kennisoverdracht vindt plaats door middel van onderwijs bij de RINO groep, diverse workshops en betrokkenheid bij de zorgstandaard psychotrauma.