Parnassia Groep
PsyQ EDIT is gespecialiseerd in diagnostiek en behandeling van (jong)volwassenen van 16 tot en met 35 jaar die al in behandeling zijn voor een psychische stoornis en daarnaast een hoog risico lopen een psychose te ontwikkelen.
Hoofd- en sublocatie
Lijnbaan 4
2512 VA Den Haag
Zoutkeetsingel 40
2512 HN Den Haag
Telefoon
Website
PsyQ EDIT is gespecialiseerd in diagnostiek en behandeling van (jong)volwassenen van 16 tot en met 35 jaar die hulp zoeken voor een psychische stoornis en daarnaast een risicoprofiel hebben voor toekomstig psychische problemen, een langdurig zorgtraject of een ernstige aanhoudende psychische stoornis zoals een psychotische stoornis. PsyQ EDIT biedt hulp om risicofactoren zoals riskante denkstijlen te veranderen en verdere sociaal-maatschappelijke onttakeling te voorkomen.
Mensen die al een ernstige psychische stoornis zoals een psychose hebben ontwikkeld en jongeren onder de 16 jaar en volwassenen van 36 jaar en ouder komen niet in aanmerking voor hulp bij PsyQ EDIT.
Na aanmelding bij PsyQ EDIT, Indigo en Brijder wordt eerst de Ervaringenlijst afgenomen, die buitengewone ervaringen in kaart brengt die een risicofactor vormen. Als er sprake is van een verhoogde score (6 of hoger), wordt er een gestructureerd interview afgenomen (CAARMS). Op basis hiervan wordt een uitspraak gedaan over een mogelijk verhoogd risico op het ontwikkelen van een eerste psychose of ernstige psychische klachten in de toekomst. Wanneer dat het geval is, dan komt de patiënt in aanmerking voor een behandeling door PsyQ EDIT. Mensen die geen risico lopen om een eerste psychose te ontwikkelen, krijgen de behandeling voor de aanmeldklacht. En mensen die een psychotische stoornis hebben, worden doorverwezen voor verdere diagnostiek naar het Centrum Eerste Psychose van Parnassia.
Bij PsyQ EDIT wordt gewerkt met een prognostisch risicoprofiel (At Risk Mental State). Daarnaast heeft de patiënt een aanmelddiagnose die niet in het psychosespectrum valt
Patiënten beginnen met het invullen van de Ervaringenlijst. Dit is een korte vragenlijst van 16 vragen over buitengewone ervaringen. Wanneer patiënten hier hoge op scoren en problemen ervaren in het sociaal maatschappelijk functioneren dan volgt een gestructureerde interview. Bij patiënten waarbij sprake is van een risico, volgt uitgebreid diagnostiek naar psychische klachten, cognitieve tendensen, opvattingen over de klachten, sociaal functioneren, traumageschiedenis en hechtingstijl en ervaren kwaliteit van leven. Er wordt met de patiënt een gepersonaliseerde casus formulering opgesteld en met behulp van een doelenlijst een behandeltraject voorgesteld.
De diagnostiek is specifiek gericht op het inschatten van het verhoogde risico op het ontwikkelen van een eerste psychose of ernstige psychische klachten in de toekomst. Het brengt alle symptomen, stoornissen en risicofactoren in kaart.
De Ervaringenlijst is een vragenlijst met 16 vragen. Het invullen hiervan duurt enkele minuten. Het CAARMS-interview duurt 45 tot 75 minuten. De aanvullende diagnostiek voor patiënten met een At Risk Mental State is 90-120 minuten.
De patiënten die EDIT Haaglanden behandelt, zijn al in zorg voor de behandeling van uiteenlopende psychische stoornissen bij andere afdelingen van PsyQ en andere zorgbedrijven van de Parnassia Groep. Zij hebben daarnaast een risicoprofiel om in de nabije toekomst een psychose te ontwikkelen of langdurige zorg nodig te hebben vanwege de hoeveelheid psychische klachten. Alle patiënten blijven in behandeling bij de afdeling waar ze als eerste in behandeling zijn gekomen. EDIT Haaglanden biedt een aanvullende behandeling, specifiek gericht op risicofactoren en milde psychotische klachten. Het behandelaanbod bestaat uit psycho-educatie, cognitieve gedragstherapie, en cognitieve training gericht op uitleggen en verklaren van bijzondere ervaringen en de effecten van cognitieve tendensen.
Patiënten met waarnemingsstoornissen (auditieve en verbale hallucinaties).
De Temstem is een app. Patiënten kunnen meedoen met de Temstem-trial, waarbij onderzocht wordt of de Temstem-app effectief is in het verminderen van lijdensdruk bij patiënten met auditieve en verbale hallucinaties.
Patiënten met een At Risk Mental State en 3 tot 7 multimorbide stoornissen.
Psycho-educatie, cognitieve training en cognitieve gedragstherapie bij At Risk Mental State aangevuld met traumabehandeling, relatiegesprekken, behandeling van comorbide stoornissen die niet de aanmeldstoornis vormen. Bij deze behandeling is er sprake van wekelijkse behandelsessies en huiswerkopdrachten en varieert in duur tot 25 sessies.
Afname psychopathologie en risicofactoren zoals buitengewone ervaringen en verbeteren van het sociaal en maatschappelijk functioneren.
Cognitieve gedragstherapie bij patiënten die een verhoogd risico lopen op een psychose is effectief gebleken in gecontroleerde effectstudies. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar de effecten in de klinische praktijk. EDIT Haaglanden onderzoekt de effecten van deze behandeling in een naturalistische cohort. Daarbij leggen zij vast welke behandelonderdelen aangeboden worden (bijvoorbeeld psycho-educatie, metacognitieve-training, cognitief therapeutische interventies, gedragsmatige interventies) en op welke comorbide stoornissen (zoals PTSS) of mechanismen (zoals slapeloosheid) geïntervenieerd wordt door therapeuten.
EDIT Haaglanden heeft de volgende uitstroomcriteria:
- Verhoogd risico op (pré-)psychose is afgenomen. Het behandeltraject bij EDIT eindigt en de patiënt wordt verder behandeld voor zijn aanmeldklacht;
- Aanhoudende milde psychotische klachten (na 9 maanden), maar de patiënt ervaart beperkte lijdensdruk en de psychische problemen waarvoor de patiënt zich in eerste instantie aanmeldde zijn verminderd;
- Transitie naar een eerste psychose: in samenspraak met het Centrum Eerste Psychose (CEP) wordt een gezamenlijk behandelplan opgesteld.
Als er geen sprake meer is van een verhoogd risico of verminderde lijdensdruk, blijft de patiënt in behandeling bij de afdeling voor zijn aanmeldklacht. Wanneer er sprake is van een transitie naar een eerste psychose wordt er in samenspraak met het Centrum Eerste Psychose (CEP) een gezamenlijk behandelplan opgesteld. Mogelijk blijft de patiënt alsnog in zorg bij EDIT.
Als de patiënt binnen een half jaar opnieuw last heeft van buitengewone ervaringen, kan de behandeling weer worden opgestart. Wanneer dit later dan een half jaar na het afsluiten van de behandeling is, moet de patiënt zich opnieuw aanmelden bij PsyQ en zal er opnieuw diagnostiek plaatsvinden.
Behandelaren in de basis ggz, specialistische ggz en verslavingszorg kunnen bij EDIT een second opinion aanvragen om de psychotische klachten in kaart te brengen en deze te plaatsen op de psychose dimensie (milde psychotische klachten of een floride psychose). Dit gebeurt aan de hand van de Ervaringenlijst, een CAARMS interview en zo nodig een volledig intake met een MINI-interview.
Vroegdetectie, vroegbehandeling, psychologische behandeling van psychose spectrum klachten en PTSS
De doelstelling van EDIT Haaglanden is het voorkomen van een eerste psychotische episode door middel van het verminderen van lijdensdruk van buitengewone ervaringen en het voorkomen van een langdurig psychiatrisch zorgtraject door het verbeteren van sociaal en beroepsmatig functioneren.
Bij 84% van de patiënten wordt dit doel bereikt.
Er is sprake van een significante afname in lijdensdruk ten aanzien van de psychotische klachten. Daarnaast is er sprake van een significante verbetering van sociaal en maatschappelijk functioneren na afloop van de behandeling.
- De Comprehensive Assessment of At Risk Mental State (CAARMS): dit is een gestructureerd interview waarmee kan worden bepaald of iemand voldoet aan de criteria voor ‘At Risk Mental State’. Dit instrument heeft drie globale uitkomsten: Psychtisch, At Risk Mental State, of geen verhoogd risico.
- De Sheehan Disability Scale (SDS): dit is een semi-gestructureerd interview waarbij de patiënt op een tien-puntschaal aangeeft in welke mate werk/school, sociale leven en thuis leven, en verantwoordelijkheden rondom het gezin de afgelopen week zijn verstoord door ervaren psychotische klachten. Er wordt tevens gevraagd naar hoeveel dagen gedurende de afgelopen week de patiënt school/werk heeft gemist of verantwoordelijkheden thuis niet heeft kunnen uitvoeren, en hoeveel dagen de productiviteit van de patiënt was verminderd, ondanks wel naar werk/school te zijn gegaan.
- De Social and Occupational Functioning Assessment Scale (SOFAS): dit is een instrument dat het sociaal en beroepsmatig functioneren van de patiënt meet.
- De EK-10: dit is een kort screeningsinstrument voor comorbide depressieve en angststoornissen en individuele angststoornissen.
- De DACOBS: dit is een zelfrapportage vragenlijst waarmee cognitieve problemen en tendensen in kaart worden gebracht. Het instrument heeft zeven subschalen: overhaast conclusies trekken, opvattingen-inflexibiliteit, selectieve aandacht voor gevaar, externe attributie bias, sociale cognitie beperkingen, subjectieve cognitieve beperkingen en veiligheidsgedrag.
- De CTQ: dit is een zelfrapportage vragenlijst met 28 items die de ernst van emotionele, fysieke en seksuele mishandeling en emotionele en fysieke verwaarlozing tot de leeftijd van zeventien jaar in kaart brengt.
- De PAM: dit is een zelfrapportage vragenlijst waarmee de meest dominante hechtingsstijl in kaart wordt gebracht.
Voor en na de behandeling door EDIT Haaglanden.
Hersteld | 64% |
Verbeterd | 20% |
Onveranderd | 12% |
Verslechterd | 4% |
De KLANT is een zelfrapportage vragenlijst die de klanttevredenheid van patiënten over hun EDIT-behandeling meet. De zorg van de afdeling wordt gemiddeld gewaardeerd met rapportcijfer 8 door patiënten (of indien van toepassing diens omgeving). Hierbij wordt gevraagd om een rapportcijfer betreffende de manier waarop er met de problemen wordt omgegaan (8,5), het effect of resultaat van de behandeling (7,5), de behandelaar of therapeut met wie het meeste contact is geweest (8,5) en of de instelling zou worden aangeraden bij iemand die problemen of klachten heeft (8,4).
Bijzonder hoogleraar 'Cognitieve gedragstherapie bij psychotische stoornissen’ aan de vakgroep klinische psychologie van de Vrije Universiteit Amsterdam.
Effectviteits- en werkingsmechanismen-onderzoek op het gebied van vroegdetectie en vroegbehandeling, psychologische behandeling van psychose, posttraumatische stress in psychose, en betekenisgedreven GGZ innovatie.
Effectviteits- en werkingsmechanismen-onderzoek op het gebied van vroegdetectie en vroegbehandeling, psychologische behandeling van psychose, posttraumatische stress in psychose, en betekenisgedreven GGZ innovatie.
Expertise in de koppeling tussen neurowetenschap en psychiatrie, (neurobiologische) risicofactoren voor psychose, ontwikkelingsstoornissen, psychische klachten bij genetische syndromen (22q11 deletie syndroom), stress en mindfulness.
Onderzoek naar de associatie tussen subklinisch psychotische klachten, chroniciteit en zorgconsumptie aan de hand van prognostisch modeleren. Dit onderzoek wordt uitgevoerd om het bestaande prognostische profiel verder uit te breiden. Door een specifieker prognostisch profiel wordt het mogelijk om eerder in te schatten welke patiënten een hoger risico lopen op chronische psychische problematiek en chronisch zorggebruik en kan deze groep eerder passende hulp geboden worden om chronisch beloop te voorkomen.
Het herijken van de PQ-16. De PQ-16 is een kort instrument dat in combinatie met de CAARMS wordt gebruikt bij het vaststellen wie mogelijk een verhoogd risico heeft op het ontwikkelen van een eerste psychose. Eerder onderzoek heeft gewezen op een cut off score van 6 of hoger. Dit leidt tot een correcte classificatie op de CAARMS in 44% van de gevallen met hoge specificiteit en sensitiviteit. Dit onderzoek word uitgevoerd om de cut off score van 6 te herijken.
Professionals van EDIT Haaglanden verzorgen veel voordrachten op nationale en internationale podia. Daarnaast verzorgen zij scholing en training van medewerkers van de Parnassia Groep alsmede aan collega ggz- instellingen. De afdeling heeft van ZonMw een subsidie ontvangen om 17 collega ggz-instellingen te trainen in de diagnostiek en behandeling van de ARMS-doelgroep.