De Viersprong
De Viersprong biedt verschillende behandelingen voor volwassenen met persoonlijkheidsproblematiek. De behandeling kan variëren van één gesprek per week, tot een opname van maximaal 6 maanden. In samenspraak met de patiënt zal bekeken worden welke frequentie het meest passend is.
Hoofd- en sublocatie
De Beeklaan 2
4661 EP Halsteren
Westblaak 180
3012KN Rotterdam
Peter Vineloolaan 50
4611AN Bergen op Zoom
Kooikersweg 203 C
5233KE Den Bosch
Anderlechtlaan 175
1066 HM Amsterdam
Telefoon
De afdeling is gespecialiseerd in de behandeling van volwassenen (vanaf 18 jaar) die al langere tijd last hebben van ernstige en chronische psychische klachten, waarbij vaak sprake is van co-morbiditeit en beperkingen in het sociaal- en dagelijks functioneren en zonder een duurzame impact van eerdere behandelingen.
Voor behandelingen binnen de afdeling Volwassenen gelden de volgende contra-indicaties:
- Een stoornis binnen het autismespectrum
- Chronische psychotische klachten
- Ernstige verstandelijke beperkingen of cognitieve functiestoornissen (IQ < 80)
Diagnostiek binnen de Viersprong is uitgebreid, al bij intake wordt (naast gesprekken) door middel van semi-gestructureerde interviews uitgebreid bekeken welke psychische klachten aanwezig zijn. Binnen de behandelafdelingen wordt methodespecifieke diagnostiek toegepast.
Innovatief bij de Viersprong is het Therapeutisch Psychologisch Onderzoek (TPO) een vorm van diagnostiek die de vragen van de patiënt centraal stelt. Juist bij vastgelopen behandelingen elders, kan TPO een uitkomst bieden om de behandeling, in samenspraak met de verwijzer weer recht te trekken.
De tijdsinvestering is afhankelijk van de diagnostische vraag die gesteld wordt en kan variëren van een enkel gesprek tot een uitgebreid psychologisch onderzoek wat meerdere dagdelen in beslag kan nemen.
Afhankelijk van de diagnostische vraag zal bekeken worden door welke discipline de vraag wordt opgepakt. Er kan een psychiatrische vraag worden gesteld, die door de psychiater door middel van een psychiatrisch onderzoek wordt opgepakt. In het geval van een psychologisch onderzoek, zal een psycholoog dit gaan uitvoeren, ingebed in een team van psychologen. Binnen een psychologische onderzoek kunnen verschillende instrumenten ingezet worden, zoals vragenlijsten, interviews en capaciteitentesten.
De Viersprong biedt verschillende behandelingen voor volwassenen met persoonlijkheidsproblematiek. De behandeling kan variëren van één gesprek per week, tot een opname van maximaal 6 maanden. In samenspraak met de patiënt zal bekeken worden welke frequentie het meest passend is.
Volwassenen die zich emotioneel instabiel voelen. Die last kunnen hebben van impulsief gedrag, waardoor ze in de problemen komen. Of juist zo introvert zijn dat het lastig is om contacten met anderen aan te gaan en te onderhouden. Of die last hebben van stemmingswisselingen, of zo heftig reageren op anderen dat er vaak conflicten ontstaan. Volwassenen die zo met zichzelf in de knoop zitten, dat ze niet goed weten wie ze zijn.
Vanuit het Kenniscentrum Persoonlijkheidsstoornissen, waarin de Viersprong ook participeert, werd GIT-PD (Guideline Informed Treatment for Personality Disorders) ontwikkeld; een generiek kader voor goede zorg voor mensen met een persoonlijkheidsstoornis. Om tot een evenwichtig behandelaanbod voor mensen met persoonlijkheidsstoornissen te komen zijn twee vragen van belang:
- onder welke voorwaarden kan een generieke behandeling goede resultaten boeken?;
- voor welke cliënten zal niettemin een specialistische behandeling nodig zijn?
Om die vragen te onderzoeken, is een goed opgezet en beschreven GIT-PD behandelprogramma nodig naast vergelijkend onderzoek van zo’n GIT-PD programma met specialistische behandelingen. De Viersprong heeft een zorgpad voor een modulaire GIT-PD behandeling uitgewerkt, gebaseerd op de nieuwste modellen voor persoonlijkheidspathologie (AMPD). De beschreven behandeling is aanzienlijk korter en lager gedoseerd dan de klassieke specialistische behandelingen. De volgende stap is om door middel van onderzoek na te gaan voor welke doelgroep GIT-PD kan volstaan en voor welke doelgroep meer specialistische interventies nodig zijn.
Vermindering van psychische klachten en verbetering van sociaal-maatschappelijk functioneren.
GIT-PD start met individuele gesprekken. Vervolgens vindt er een fase met modules plaats, deze modules kunnen individueel of in groepsverband zijn. In principe begint GIT-PD met 4 periodes van 8 weken. Daarna is er een oefenperiode en vervolgens zijn er terugkomgesprekken met de hoofdbehandelaar.
Volwassen cliënten met persoonlijkheidsproblematiek.
Het ‘Alternative Model for Personality Disorders’ werd in 2013 in DSM-5 geïntroduceerd. De Viersprong is meteen na publicatie ervan gestart met een onderzoekslijn om de toegevoegde waarde van het model te bestuderen. Er werden diagnostische instrumenten ontwikkeld en onderzocht (STiP-5.1 en LPFS-BF 2.0) om de nieuwe concepten te meten. Inmiddels worden deze instrumenten wereldwijd gebruikt. De focus van ons huidige onderzoek is gericht op de klinische bruikbaarheid van het AMPD. In een gerandomiseerde (promotie)studie zullen daartoe cliënten die zich aanmelden met persoonlijkheidsproblematiek toegewezen worden aan hetzij een assessment procedure die gebaseerd is op het AMPD hetzij een assessment procedure die is gebaseerd op het traditionele model. Dit onderzoek is internationaal de eerste gerandomiseerde studie van de klinische bruikbaarheid van het AMPD.
In kaart brengen van persoonlijkheidsproblematiek (zelf en interpersoonlijk functioneren).
Het AMPD wordt ingezet in de intakefase en bestaat uit een klein aantal individuele gesprekken.
Voor elke patiënt wordt een behandelplan opgesteld waarin individuele behandeldoelen worden vastgelegd die passen bij de specifieke behandelmethodiek. Binnen elk behandeltraject vinden systematisch evaluaties plaats, waarin het effect van de behandeling wordt geëvalueerd. Op basis van de evaluatie wordt bekeken of de behandeling verlengd moet worden, of dat de behandeling gestopt kan worden, ofwel omdat behandeldoelen behaald zijn, ofwel omdat verwacht wordt dat met doorgaan met de behandeling geen verdere winst te behalen valt.
In samenspraak met de patiënt kunnen patiënten doorverwezen of terugverwezen worden. Dit kan uiteenlopen voor wat betreft hulpvraag en frequentie. Patiënten kunnen na behandeling bij de Viersprong ook klaar zijn met behandeling en geen verdere hulp nodig hebben.
Per behandeling worden er afspraken gemaakt over wat gedaan kan worden bij een terugval. Het maken van een terugvalplan kan onderdeel zijn van de behandeling.
Bij de Viersprong worden standaard vragenlijsten afgenomen aan het begin, tussentijds en het einde van de behandeling. Behandelaar/ behandelteam en patiënt nemen op basis van onder andere deze vragenlijsten gezamenlijk een besluit over het afronden van de behandeling.
Een second opinion kan via de website van de Viersprong met een aanmeldformulier worden aangevraagd.
Een second opinion is geschikt als een patiënt of behandelaar graag wil dat de Viersprong meedenkt in een lopende behandeling/diagnostisch traject. Tijdens het Second Opinion traject vindt telefonisch overleg plaats, voert de Viersprong desgewenst dossieranalyses uit en/of wordt de Viersprong betrokken bij het zien en onderzoeken van de patiënt. Een Second Opinion kan ook worden aangevraagd bij een meningsverschil tussen behandelaar en patiënt.
Diagnostiek, in het bijzonder Therapeutisch Psychologisch Onderzoek
(088) 765 62 00 - hilde.de.saeger@deviersprong.nl
De Viersprong heeft een klantburo, hier komt de vraag eerst binnen. Een medewerker van het klantburo beoordeelt de vraag en zet deze indien gewenst door naar een collega behandelaar. Consultatie kan verschillende vormen aannemen, variërend van een gesprek over een casus tot gesprekken over het vasthouden van een bepaalde (methode-specifieke) werkwijze.
De behandeling is erop gericht een perspectief op een beter leven te geven voor mensen met ernstige problemen in hun persoonlijkheid, gedrag en gezin, of bij wie problemen dreigen te ontstaan.
De instrumenten die gebruikt worden om behandeleffecten te meten verschillen per behandeling en kunnen ook variëren doordat er verschillende onderzoeksvragen worden gesteld in wetenschappelijk onderzoek. Voor alle behandelingen geldt dat er bij start en einde, en ten minste bij alle evaluatiemomenten vragenlijsten worden afgenomen om het klachtniveau en het niveau van persoonlijkheidsfunctioneren in kaart te brengen.
De behandeling is gericht op klachtenvermindering, een verbetering in het persoonlijk- en sociaal maatschappelijk functioneren.
Voor alle behandelingen geldt dat er bij start en einde, en ten minste bij alle evaluatiemomenten vragenlijsten worden afgenomen om het klachtniveau en het niveau van persoonlijkheidsfunctioneren in kaart te brengen.
Bij start en einde van de behandeling en ten minste bij alle evaluatiemomenten. De frequentie kan per behandeling verschillen.
Bij de Viersprong wordt de cliënttevredenheid structureel aan het eind van ieder zorgtraject en via de meldingen op Zorgkaart Nederland gemonitord.
De actuele CQ index is te vinden op de website (www.deviersprong.nl).
Indiciatiestelling en diagnostiek
Kosteneffectiviteit
Effectiviteit van psychotherapie bij cliënten met een borderline persoonlijkheidsstoornis
(088) 7656832 / annelies.laurenssen@deviersprong.nl
Indicatiestelling en diagnostiek, Therapeutisch Psychologisch Onderzoek
(088) 7656832 / hilde.de.saeger@deviersprong.nl
MBT-DOS
AMPD
De Viersprong Academy verzorgt opleidingen en trainingen voor therapeuten die werken in de ggz over persoonlijkheidsstoornissen, indiciatiestelling en diagnostiek, Schematherapie, Dynamische Interpersoonlijke Therapie, incompany trainingen en supervisies. Op de website van de Viersprong Academy vindt u uitgebreide informatie en trainingsdata.
MBT-Nederland verzorgt trainingen op het gebied van Mentalization-based treatment (MBT).
Daarnaast worden lezingen en presentaties gegeven op nationale en internationele congressen, en zijn collega’s van de Viersprong regelmatig als (gast)docent betrokken bij de psychologische opleidingen.