GGZ Breburg
PersonaCura is gespecialiseerd in diagnostiek en behandeling van persoonlijkheids- en ontwikkelingsstoornissen bij senioren vanaf 60 jaar. De meeste patiënten hebben eerder in hun leven hulpverlening gehad, waarbij hun persoonlijkheidsstoornis, autisme of ADHD niet is onderkend of niet adequaat behandeld. Sommigen zoeken voor het eerst in hun leven hulp, omdat ze moeite hebben met de veranderingen die samenhangen met het proces van ouder worden.
Hoofd- en sublocatie
Korvelseweg 187
5025 JE Tilburg
Telefoon
PersonaCura is een bovenregionale afdeling, gespecialiseerd in diagnostiek, second opinion, consultatie en behandeling van senioren vanaf 60 jaar met persoonlijkheids- en ontwikkelingsproblematiek. De meeste patiënten hebben eerder in hun leven hulpverlening gehad in de eerste of tweede lijn, waarbij hun persoonlijkheidsstoornis, autisme of ADHD niet is onderkend of niet adequaat behandeld. Ook is er vaak sprake van (somatische) comorbiditeit en systeemproblematiek.
In de volgende situatie komen patiënten niet in aanmerking voor diagnostiek en/of behandeling bij PersonaCura:
- wanneer psychotische kenmerken op de voorgrond staan;
- wanneer er sprake is van een verstandelijke beperking.
Er wordt gestart met een intake met twee professionals. Vervolgens vindt doorgaans een psychodiagnostisch traject plaats, bestaande uit interviews en vragenlijsten. Aan de patiënt wordt gevraagd of een naaste betrokken mag worden voor heteroanamnestische informatie, waaronder het invullen van heteroanamnestische vragenlijsten en/of afname van een interview. De diagnostiek wordt afgerond met een adviesgesprek. Zowel de patiënt als de verwijzer ontvangen een brief met informatie over het onderzoek, de resultaten en een behandeladvies. Soms vinden er meerdere afspraken op één dag plaats. Dit diagnostiektraject kan 6 weken tot 3 maanden in beslag nemen.
Op basis van klachten, levensloop, lijdensdruk en behoeften worden meerdere hypotheses geformuleerd over de aard van de problematiek en mogelijkheden tot behandeling. Vervolgens worden deze hypotheses multimethodisch en multidisciplinair getoetst. De patiënt krijgt een ‘advies op maat’ voor zijn of haar specifieke persoon en situatie. Dat kan een advies voor de patiënt betreffen, een advies voor de naasten of voor beiden.
In beginsel vindt de diagnostiek poliklinisch plaats. Bij uitzondering zal dit klinisch plaatsvinden.
PersonaCura kent verschillende ambulante zorgpaden gericht op persoonlijk functioneren, adaptatie, rehabilitatie en stabilisatie. Daarbinnen zet zij methodieken in die zij specifiek heeft aangepast op de doelgroep zoals voor persoonlijkheidsstoornissen: Vaardigheidstraining EmotieRegulatieStoornis (VERS), schematherapie en MBT.
De klinische zorgpaden zijn gericht op complexe diagnostiek, klinische traumabehandeling, complexe farmacotherapie en klinische gedragsadvisering.
Ten behoeve van patiënten met autisme en hun naastbetrokkenen zijn voorbeelden van ons behandelaanbod: 'Ik en autisme 60+', behandelgroep omgaan met autisme 60+, themabijeenkomsten, opstellen en hanteren van stress-signaleringsplan, groep voor partners van senioren met autisme.
Ten behoeve van patiënten met ADHD en hun naasten zijn voorbeelden van ons behandelaanbod: psycho-educatie ADHD-60+ en behandelgroep ADHD-60+.
Ouderen met persoonlijkheidsstoornissen.
Deze innovatie betreft de integratie van positieve schema’s in het behandelprotocol.
Wekelijkse sessies; voorbereidingsfase van 4 tot 8 weken; behandelfase gedurende een jaar; follow-upfase van 6 maanden.
Betere detectie van autisme bij ouderen.
Begin van acceptatie van de diagnose, integratie van de betekenis en herschrijven van het levensverhaal.
8 bijeenkomsten
De behandeling wordt beëindigd als er geen sprake meer is van een hoogspecialistische hulpvraag en/of als de klachten verminderd of voldoende hersteld zijn.
Na afloop van de behandeling krijgen de patiënt en zijn/haar verwijzer advies, zodat de verwijzer de nazorg op zich kan nemen met dit advies. Doorverwijzing kan plaatsvinden naar de specialistische ouderenpsychiatrie, de huisarts, specialist ouderengeneeskunde of POH-GGz. Soms blijven patiënten aangewezen op ondersteuning vanuit een WMO-kader.
Bij alle behandelingen is aandacht voor voorkomen van terugval of omgaan met beperkingen, middels crisissignaleringsplannen of stress-hanteringsplannen, waarbij het (professionele) systeem wordt betrokken.
Een verwijzer kan verwijzen middels een verwijsbrief, via Zorgdomein of op de website via dit formulier (https://www.ggzbreburg.nl/verwijzers/aanmeldformulier/) een patiënt bij ons aanmelden voor een second opinion.
Bij de uitvoering van een second opinion wordt aangesloten bij de vraag van de verwijzer en de patiënt. De procedure kan gelijk zijn aan het diagnostiek traject, met als uitzondering dat tijdens het adviesgesprek een advies aan de patiënt en diens verwijzer wordt gegeven voor het uitvoeren van de behandeling elders.
- Dr. A.C. (Arjan) Videler, specialisatie: Persoonlijkheidsstoornissen, autismespectrumstoornissen en SOLK bij ouderen.
- Drs. R.M.H.J. (Rosalien) Wilting, specialisatie: Ouderen met autismespectrumstoornissen en/of persoonlijkheidsstoornissen
- Dr. M.A. (Machteld) Ouwens, specialisatie: Ouderen met persoonlijkheidsstoornissen
- Drs. W.A.A.J. (Willy) Garenfeld, specialisatie: Comorbide neurodegeneratieve aandoeningen en psychofarmacologie bij ouderen
088 - 016 26 36
personacura@ggzbreburg.nl
Doelstellingen van het behandelaanbod van PersonaCura zijn:
- Stellen van een juiste diagnose en bieden van behandelperspectief;
- Het persoonlijkheidsfunctioneren is verbeterd en bijkomende klachten zijn (voor zover mogelijk) in remissie zodat de patiënt weer de baas is over zijn eigen leven;
- Individuele behandeldoelen van patiënt en/of diens systeem zijn bereikt;
- Het (professioneel) systeem kan een adequate bejegening bieden voor de problemen die samenhangen met de persoonlijkheidsproblematiek en/of het autisme.
75%
- Afname van psychische klachten en comorbide psychische stoornissen (stemming, angst, et cetera);
- Verbetering van het persoonlijkheidsfunctioneren (zoals verbeterde zelfcontrole, verbeterd relationeel functioneren).
Standaard worden de I-ROC, MH-Qol-7 en SIPP-SF, SQ-48, HoNOS-65+ afgenomen.
Bij intake, bij start behandeling en vervolgens elke zes maanden.
De MH-QoL wordt pas sinds 2022 afgenomen, waardoor de N nog laag is. Vooralsnog laat een eerste analyse geen significant verschil zien. Ook de recent toegevoegde I.ROC heeft vooralsnog een lage respons. Hier is alleen een significante verbetering te zien op het item ‘zelfmanagement’. Op alle andere items, behalve de items ‘beweging’ en ‘persoonlijk netwerk’, is een verbetering te zien, maar deze is niet significant.
Naast een vergelijking tussen de begin- en eindmeting, is er ook gekeken of de situatie van patiënten verbeterd of onveranderd is of dat deze achteruit gegaan is. Dit is voor de HONOS65+ gedaan door de verschilscore te vergelijken met de Reliable Change Index (RCI). Bij patiënten die een klinische score hadden, is 75% hersteld. Wanneer de hele groep in ogenschouw genomen wordt (dus ook patiënten zonder een klinische score) dan is 28% hersteld.
Rapportcijfer conform CQ-Index is 8,14 (op een schaal van 0 tot 10).
Psychotherapie bij ouderen
088 - 016 26 36
personacura@ggzbreburg.nl
- Dr. A.C. (Arjan) Videler, specialisatie: Persoonlijkheidsstoornissen, autismespectrumstoornissen en SOLK bij ouderen
- Dr. M.A. (Machteld) Ouwens, specialisatie: Ouderen met persoonlijkheidsstoornissen
- Dr. H. (Helene) Andrea, specialisatie: Autisme en ADHD bij ouderen
- Dr. I. (Iman) Elfeddali, specialisatie: Autisme en persoonlijksheidsstoornissen bij ouderen
088 - 016 26 36
personacura@ggzbreburg.nl
Positieve schematherapie bij ouderen.
VERS Senioren
Diverse medewerkers van de afdeling geven (post)academisch onderwijs en nascholing op maat en verzorgen lezingen en workshops op (inter)nationale congressen, voor o.a. klinisch en gezondheidszorgpsychologen, psychiaters, klinisch geriaters, huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde, verpleegkundig specialisten en verpleegkundigen.