Arkin
Het NPI behandelt vanuit een ontwikkelingsgerichte psychodynamische visie persoonlijkheidsstoornissen inclusief de daarbij veel voorkomende comorbiditeit. Het NPI richt zich op volwassenen vanaf 18 jaar. Er is een aanbod voor jongeren onder 18 jaar met zich ontwikkelende persoonlijkheidsstoornissen.
Hoofd- en sublocatie
Domselaerstraat 126-128
1093 MB Amsterdam
Buikslotermeerplein 420
1025 WP Amsterdam
Overschiestraat 55
1062 HN Amsterdam
Berkenweg 7
3818 LA Amersfoort
Telefoon
Website
Het NPI behandelt vanuit een ontwikkelingsgerichte psychodynamische visie persoonlijkheidsstoornissen inclusief de daarbij veel voorkomende comorbiditeit. Het NPI richt zich op volwassenen vanaf 18 jaar. Er is een aanbod voor jongeren onder 18 jaar met zich ontwikkelende persoonlijkheidsstoornissen.
De behandelmodules zijn niet gericht op:
- Acute syndromale diagnoses (psychose, depressie, manie)
- Antisociale persoonlijkheidsstoornis, primair autisme, ernstig middelenmisbruik
- IQ < 80
Relatieve contra-indicaties kunnen tijdens het telefonisch spreekuur met de verwijzer worden besproken of worden bij de intake geïnventariseerd. Het betreft: acute psychiatrische crisis (bv suïcidaliteit), geheel ontregelde sociale situatie (bv geen huisvesting), ernstig ondergewicht, afwezige motivatie voor verandering, taalbarrière.
Er moet sprake zijn van:
- DSM diagnose persoonlijkheidsstoornis.
- Eerdere behandeling voor psychische klachten hebben ontoereikend effect gehad of recidiveren vanwege vermoeden op een onderliggende persoonlijkheidsstoornis.
- Curatief behandeldoel, dwz verbetering van het persoonlijkheidsfunctioneren.
Het NPI behandelt vooral mensen met persoonlijkheidsstoornissen uit Cluster B (borderline), Cluster C (vermijdend, afhankelijk) of een combinatie hiervan. Evidence based psychotherapie is de centrale behandelmethode. Het betreft verschillende vormen van korte- en langer durende psychodynamische psychotherapie en schema focused therapie. Ook VERS-training, medicatie en systeem gesprekken worden geregeld toegepast. Bij voorkeur vindt (een deel van) de behandeling plaats in groepsverband. Er zijn dagbehandelingsprogramma's (1-3 dagen/week). Er is geen opnamefunctie bij het NPI.
Het intakegesprek is met een psycholoog of arts assistent en zo nodig een psychiater. In overleg kan een deel van de intake online plaats vinden. Aanvullend worden gegevens verzameld met vragenlijsten. Een testpsychologisch onderzoek maakt soms deel uit van de intake. De wachttijden voor de verschillende behandelingen kunnen variëren. In het advies gesprek kan dit worden meegewogen in de keuze en worden eventuele alternatieven besproken.
De diagnostiek bestaat uit psychiatrische en psychologische diagnostiek gericht op huidig psychiatrisch beeld, klachtenbeloop, eerdere behandelingen en biografische gegevens. Ook in geval van syndromale aandoeningen wordt onderzoek gedaan naar de onderliggende persoonlijkheidsdiagnostiek. Naast een DSM classificatie wordt een psychodynamische case conceptualisatie gemaakt. Aanvullende differentiaal diagnostiek is mogelijk om te bepalen of er sprake is van autisme of chronische depressie danwel een persoonlijkheidsstoornis.
De intake bestaat uit 1 of 2 gesprekken, dit is afhankelijk van de ernst van de klachten en de hulpvraag. Daarna vindt een adviesgesprek plaats. Een biografie is onderdeel van de online opdrachten. De patiënt wordt gevraagd vragenlijsten in te vullen.
De doorlooptijd van de intake is doorgaans korter dan een maand.
Het NPI behandelt vanuit een ontwikkelingsgerichte psychodynamische visie persoonlijkheidsstoornissen inclusief de daarbij veel voorkomende comorbiditeit. Het NPI richt zich op volwassenen vanaf 18 jaar. Er is een aanbod voor jongeren onder 18 jaar met zich ontwikkelende persoonlijkheidsstoornissen. Voor het merendeel van het behandelaanbod geldt een vooraf bepaalde maximale duur variërend van 6 maanden tot 2 jaar. Alle dagbehandelingsprogramma's kennen een gestructureerd en in tijd gelimiteerd nazorg traject. Op indicatie kunnen verschillende behandelmodules achter elkaar worden gevolgd. De totale maximale behandelduur is 3 jaar.
KPSP is aangepast voor de specifieke doelgroep van patiënten met depressie en co-morbide persoonlijkheidsstoornis door de startfase op 2 x per week te zetten en het totaal aantal individuele zittingen van 1 uur uit te breiden naar 25 of 50.
Inhoudelijk betekent dat de therapeutische relatie wordt geïntensiveerd en de overdrachtsaspecten sterker worden geactiveerd. In het model van de KPSP wordt daartoe meer op de zogenoemde hogere bespreekniveaus (niveaus van inzicht) gewerkt. De interventies worden hieraan aangepast.
Curatie van de chronische depressie en verbetering van de onderliggende persoonlijkheidsproblematiek.
De effectiviteit van deze innovatie wordt in het PSYDOS onderzoek onderzocht. Het betreft een gerandomiseerde studie naar de effecten van schematherapie en KPSP, beide in dosering 25 versus 50 sessies, om daarmee antwoord te geven op de vraag: hoeveel psychotherapie is nodig?
Patiënten met een Cluster-C (vermijdende) persoonlijkheidsstoornis
Voor psychodynamische therapie in groepen is in de literatuur geen eenduidig en transparant protocol beschikbaar, dit resulteert in een grote praktijkvariatie. Voor deze innovatie is de werkwijze nu geüniformeerd en beschreven. Voor de schemagerichte groep wordt de methode van Aalders (2008) toegepast. Deze groep bestaat uit een gestructureerd gedeelte met schematherapie en een groepsdynamisch gedeelte waarin ruimte is voor een open dialoog en gebruik gemaakt wordt van groepsdynamische processen. Voor groepschematherapie (GST) wordt de zogeheten Farrel &Shaw methode toegepast. GST is reeds onderzocht bij borderline problematiek.
Vermindering van klachten en verbetering kwaliteit van leven.
De behandeling bestaat uit 1 tot 2 afspraken per week voor een individuele behandeling van 1 uur of een groepsbehandeling van 1,5 uur.
Alle behandelingen worden eenmaal per jaar geëvalueerd, mede aan de hand van gepersonaliseerde ROM data.
Voor het merendeel van de modules geldt een vooraf bepaalde maximale duur variërend van 6 maanden tot 2 jaar. Alle dagbehandelingsprogramma's kennen een gestructureerd en in tijd gelimiteerd nazorg traject. Op indicatie kunnen modules achter elkaar worden gevolgd. De totale maximale behandelduur is 3 jaar. Uitstroomcriteria zijn:
- Remissie: voldoet niet meer aan DSM diagnose persoonlijkheidsstoornis.
- Herstel: voldoet nog wel aan criteria persoonlijkheidsstoornis maar geen verdere curatieve hulpvraag bij patiënt.
- Care: er is een gemaximaliseerd curatief effect bereikt.
81% wordt na behandeling terugverwezen naar huisarts of POH
12% wordt doorverwezen naar ambulante GGZ in verband met een andere diagnose
2% stroomt uit naar BasisGGZ
2% stroomt uit naar FACT of klinische voorziening
3% overig.
Het NPI heeft een aanbod van stabilisatiemodules gericht op herstel bestaande uit ACT en MBT-nazorg.
Het effect van behandelingen wordt minimaal jaarlijks multidisciplinair getoetst waarbij ROM instrumenten (OQ-45 en SIPP-118) worden gebruikt.
De gemiddelde behandelduur is 17 maanden.
Behandelduur:
- < 6 maanden 25%
- 6 tot 12 maanden 18%
- 1 tot 2 jaar 29%
- > 2 jaar 28%
De aanvraag voor een second opinion verloopt via de Centrale Aanmelding van Arkin. Nadat iemand specifiek voor een second opinion is aangemeld wordt een afspraak ingepland met een specialist op dat gebied.
Psychiater en afdelingshoofd, gespecialiseerd in comorbiditeit bij persoonlijkheidsstoornissen, psychodynamische therapie, opleiding, research en beleid.
De boegbeelden zijn te benaderen via het telefoonnummer 020-590 4700 of info@npsai.nl
Psychiater en psychotherapeut, gespecialiseerd in korte en langdurige psychodynamische therapie in bijzonder bij adolescenten.
De boegbeelden zijn te benaderen via het telefoonnummer 020-590 4700 of info@npsai.nl
Kwalitatief onderzoek bij depressiebehandeling
Vermindering persoonlijkheidspathologie en reductie van klachten.
De resultaten over 2017 en 2018 zijn in kaart gebracht voor zowel de OQ45-sd, SIPP-118 als de Ontwikkelings-Profiel Vragenlijst (OPV). De OQ45-sd toont over deze periode een effectsize (ES) van 0,88, oftewel een groot behandeleffect. De SIPP-118 laat een ES van 0,62 zien wat overeenkomt met een middelgroot behandeleffect.
Als naar de verandering op de domeinen van de SIPP-118 wordt gekeken, wordt de grootste verandering gevonden bij 'identiteitsintegratie' en de kleinste bij 'sociale concordantie'. Effectsizes op de domeinen van de SIPP-118 zijn als volgt:
- identiteitsintegratie 0,69
- relationele capaciteiten 0,6
- zelfcontrole 0,5
- sociale Concordantie 0,33
- verantwoordelijkheid 0,4
Voor de OPV zijn effectsizes per subschaal beschikbaar, de effectsizes variëren van 0,16 tot 0,37, dit zijn minimale effecten. De effectsizes van de verschillende subschalen zijn als volgt:
- adaptief 0,16
- disadaptief-totaal 0,37
- disadaptief-neurotisch 0,33
- disadaptief-primitief 0,33
De behandelingen bij het NPI worden hoog gewaardeerd. Dit blijkt uit resultaten van de CQ-index, waarderingen op Zorgkaart Nederland en terugkoppeling van de Cliëntenraad van het NPI van afdelingsbezoeken.
De gemiddelde waardering is 7,7 (cijfer 2019)
Feedback van patiënten:
Ik vind mezelf goed geholpen door de behandeling. Het betekent niet dat er nu geen problemen zijn of dat ik altijd goed met mijn problematiek om kan gaan. Maar ik ben er bewust van geworden. Ik kan het herkennen als het speelt en kan er ook (al duurt het lang) afstand van nemen en verder gaan met mijn leven. Dat kon ik zonder de behandeling niet op deze manier. Schade wordt aanzienlijk verminderd.
Het is dat groepstherapie bij het NPI mij niet paste, neemt niet weg dat ik er sterk in geloof dat het zeker een uitkomst kan zijn voor anderen.
Ik heb een uitstekende behandeling gekregen. Mijn behandelaar was meestal goed bereikbaar, beschikbaar. Begaan en geduldig. Ik heb me er erg welkom en veilig gevoeld.
Dankzij haar goede zorg gaat het nu veel beter met me!
Bedankt!
Evidence based psychologische interventies.
Persoonlijkheidsstoornissen en comorbiditeit
RCT dosering psychotherapie bij comorbiditeit persoonlijkheidsstoornissen en depressie
I-Force: een effectstudie naar de individuele behandeling van Cluster C persoonlijkheidsproblematiek en G-Force: een effectstudie naar de groepsbehandeling van Cluster C persoonlijkheidsproblematiek.
Basiscursus KPSP
Het NPI biedt een gespecialiseerde 3-daagse cursus Kortdurende Psychoanalytische Steungevende Psychotherapie (KPSP) voor professionals, gegeven door ervaren KPSP therapeuten. Leer de basis van KPSP therapie kennen zodat u deze kunt toepassen in de praktijk.
KPSP is een kortdurende, hoofdzakelijk steungevende, gestructureerde vorm van psychotherapie. De therapie is gebaseerd op een relationeel perspectief op zes psychoanalytische deel-theorieën:
- drifttheorie
- egopsychologie
- objectrelatietheorie
- zelfpsychologie
- hechttheorie
- primaire-liefdestheorie.
De focus van de behandeling is gericht op de affectieve, cognitieve en gedragsmatige aspecten van het functioneren van de patiënt in actuele relaties. De belangrijkste therapeutische techniek is Adequate Psychoanalytische Steun (APS).
Wie de basis cursus heeft gevolgd kan KPSP onder supervisie toepassen. De cursist selecteert zelf in zijn eigen werkomgeving patiënten die hij geschikt acht voor KPSP. Supervisie (individueel of in groepsverband) wordt in overleg met de docenten geregeld. Verder verleent deze cursus toegang tot het desgewenst volgen van de verdiepingscursus KPSP. Bovendien verwerft de cursist kennis en vaardigheden die in ander en breder verband dan alleen KPSP van toepassing zijn. Uiteindelijk kan het met succes afronden van de basiscursus, de verdiepingscursus, 20 supervisiezittingen en 10 afgeronde behandelingen, leiden tot lidmaatschap van het KPSP register van de NVPP.