Novadic-Kentron
NK Vught detox, diagnostiek en behandeling, biedt klinische behandeling aan volwassenen vanaf 18 jaar met een stoornis in het (poly)gebruik van middelen, met daarbij vaak aanverwante somatische en/of psychiatrische problematiek. Voor hen is vaak geen plek binnen de reguliere tweedelijnszorg omdat de problematiek als te complex wordt beschouwd.
Hoofd- en sublocatie
Hogedwarsstraat 3
5261 LX Vught
Telefoon
De afdeling biedt klinische behandeling aan volwassenen vanaf 18 jaar met een stoornis in het (poly)gebruik van middelen, met daarbij vaak aanverwante somatische en/of psychiatrische problematiek. Bij patiënten die worden opgenomen spelen gemiddeld drie te classificeren stoornissen. Het betreft met name psychiatrische comorbiditeit maar ook vaak ernstige somatische comorbiditeit. De meest voorkomende primaire middelen zijn alcohol, GHB en/of opiaten. Bij uitzondering wordt ook ruimte geboden aan jongeren als de detoxificatie meer eisen stelt dan in de jeugdkliniek geboden kan worden.
Patiënten die in crisis verkeren, dan wel kampen met psychiatrische problematiek die om acute zorg vraagt (zoals acute psychotische en manische episodes), worden in de regel niet opgenomen op de tve. Deze patiënten gaan bijvoorbeeld eerst naar de gesloten afdeling van NK, alvorens opname op de tve kan plaatsvinden.
Verwijzingen naar de afdeling worden beoordeeld door het team van regie- en hoofdbehandelaren, hierbij wordt de transdiagnostische tool als onderlegger gebruikt.
Er dient tenminste sprake te zijn van één of meerdere stoornissen in het gebruik van middelen.
Voor diagnostiek wordt vooral gewerkt met procesdiagnostiek. Hiervoor worden verschillende bronnen voor in gezet, deels afhankelijk van de vragen die er liggen.
Naast de meer standaard diagnostische methodieken wordt er veel gewerkt met observaties in natuurlijke settings. Psychologen schuiven bijvoorbeeld aan bij maaltijden en ook de worden observaties van andere therapeutische disciplines meegenomen om tot een zo compleet mogelijk beeld te komen.
Bij NK Vught detox, diagnostiek en behandeling wordt integrale zorg geboden, waarbij gelijktijdig detoxificatie en intramurale behandeling wordt geboden en waarbij de behandeling zich richt op zowel de verslaving als op de ernstige comorbide psychopathologie en/of somatiek. Behandeling bestaat uit een combinatie van groeps- en individueel therapieaanbod. Therapieën worden gegeven door psychologen, sociotherapeuten, vak- en psychomotore therapeuten. Dit wordt aangevuld met farmacologische interventies, zoals goed instellen op medicatie, voor bijvoorbeeld ADHD.
Patiënten met een stoornis in het gebruik van GHB
Behandelprotocollen voor hoog complexe GHB detoxificatie waarmee ook patiënten met een zeer hoge doseringen GHB in combinatie met andere polydrugproblematiek veilig behandeld kunnen worden met nog een beperkte kans op ontregeling tijdens detoxifcatie
Patiënten met een stoornis in het gebruik van opiaten
Geïntegreerd behandelprogramma waarin methodieken vanuit de pijnrevalidatie (pijneducatie, Graded Exposure, Acceptance and Commitment Therapie) geïntegreerd worden in de verslavingsbehandeling.
De uitstroomcriteria zijn altijd gerelateerd aan de op maat gemaakte persoonlijke behandeldoelen. Op middelengebied staat hierbij centraal:
- dat een patiënt weer voldoende controle heeft over zijn/haar middelengebruik en
- dat de interne en externe stressoren die het middelengebruik in stand hielden/opriepen niet meer of beperkt aanwezig zijn, waardoor de patiënt ambulant verdere behandeling en/of begeleiding kan volgen om diens herstel verder te bevorderen dan wel stabiel te houden.
Verslavingskunde in brede zin, met een specialisatie op het gebied van GHB en behandeling van stoornissen in het gebruik van GHB
We bieden als afdeling intercollegiaal overleg over (een) individuele patiënt(en) met een behandelaar of een behandelteam in de gespecialiseerde ggz of een daarmee vergelijkbare behandelsetting buiten de eigen eenheid, zowel intern binnen NK als extern) waarbij de patiënt(en) niet zelf gezien word(t)(en). We geven behandeladviezen met betrekking tot complexe casuïstiek of het opzetten van behandelprogramma’s voor patiënten met stoornissen in het gebruik van polymiddelen (in het bijzonder GHB, opiaten en alcohol)
Het primaire doel is (een periode van) abstinentie bereiken, ten einde goede diagnostiek en/of behandeling te kunnen starten. Hierbij richt de afdeling zich primair op patiënten die in de tweedelijnszorg niet terecht kunnen of adequate behandeling kunnen krijgen voor zowel primaire als secundaire problematiek. Daarnaast vinden ook veel patiënten hun weg naar de afdeling waarbij zorg in de tweedelijnszorg niet van de grond komt omdat meerdere stoornissen in middelengebruik op de voorgrond staan.
Bij ruim 80% wordt dit doel bereikt.
Binnen Novadic-Kentron wordt sinds tien jaar middels ROM de effectiviteit van de behandeling gemeten. We maken hierbij gebruik van de MATE en de MATE-Q om overall resultaten te meten. Iedere drie maanden (en zes maanden binnen een chronisch zorgtraject) wordt door de (regie)behandelaar een aantal vragenlijsten afgenomen die onderdeel zijn van de MATE. Deze afname gebeurt regulier in het ambulant traject voorafgaand aan de klinische opname en vervolgens weer na afloop van de klinische opname als de patiënt zijn/haar zorgtraject vervolgt.
De acute effecten van middelen en onthoudingssymptomen verdwijnen, daarnaast vindt op overige psychische problematiek vaak ook sterke verbetering plaats. Dit laatste is vaak het resultaat van aanvullende behandelinterventies, maar ook niet meer gebruiken van middelen zorg in de regel voor een sterke vermindering van cognitieve-, stemmings- slaap-, pijn- en angstklachten.
We meten de effecten van de detoxificatie door middel van brede vragenlijsten zoals de OOS en de SOS, maar ook middelen-specifieke lijsten zoals de CIWA-AR en de COWS. De uitkomsten worden dagelijks geïnterpreteerd en (medisch) beleid kan worden bijgestuurd indien nodig. Dit gebeurt in samenspraak met de patiënt, het verpleegkundig team en de medische staf. Specifiek voor het pijnprogramma zijn er aanvullende vragenlijsten gedurende de behandeling, gericht op pijnmonitoring (PDI) en beleving (NPRS). De uitkomsten hiervan maken inzichtelijk of een bepaalde manier van behandelen effect heeft en of er progressie te zien is bij een individuele patiënt. Wanneer hierin te weinig verbetering optreedt worden waar nodig aanvullende interventies, in samenspraak met de patiënt, ingezet.
Afhankelijk van het middel dagelijks tot aan om de paar uur.
Verslaving en Psychiatrie
Cognitive Bias Modification (CBM)
GHB en opiaten behandeling
Chronische pijn en stoornissen in iatrogeen opiaatgebruik
Optimisation of GHB treatment
Treatment of Prescribtion opioid use disorder