Psychosen

Mentrum Herstelondersteunende Vervolgklinieken (HOV)

Arkin

Mentrum HOV biedt langdurige klinische behandeling aan patiënten vanaf 18 jaar met Ernstige Psychiatrische Aandoeningen, inclusief psychotische en stemmingsstoornissen, vaak in combinatie met andere aandoeningen zoals een autismespectrumstoornis (ASS), licht verstandelijke beperking (LVB), een posttraumatische stressstoornis (PTSS), persoonlijkheidsstoornissen, somatische aandoeningen en/of stoornissen in het gebruik van middelen.

Contactgegevens hoofdlocatie

Baron G.A. Tindalstraat 27
1019 TS Amsterdam (stadsdeel Oost)

E-mailadres:
Telefoon:

Inhoudelijke informatie

Keurmerk sinds
Laatste visitatie

Consultatie, advies en second opinions

Mentrum HOV biedt advies, consultatie en een second opinions voor volwassen patiënten met ernstige psychiatrische aandoeningen binnen een klinische en 24hr BW-setting. Hiervoor kan contact worden opgenomen met het Centrale Aanmeldingspunt Arkin via 020 – 59 05 555, of per e-mail via infohovklinieken@mentrum.nl.

De consultatie kan variëren van een telefonisch overleg en advies, tot een face–to–facebeoordeling op locatie met een follow–up van de geadviseerde interventies.  

Zie voor meer informatie ook Consultatie en second opinion - Mentrum
 

Onderzoekslijnen/innovaties

  • Mentrum Integrale Second Opinion (M-ISO), een pilotproject waarin door een onafhankelijke, externe collega (art. 14 BIG geregistreerd) een integrale second opinion wordt uitgevoerd waarbij vanuit cliënt-, naasten- en behandelaarsperspectief naast diagnose en medicatie ook gekeken naar psychologische behandeling en bejegening. 
  • Active Recovery Triade (ART) zorgmodel voor langdurig klinisch verblijf van mensen met EPA, waarbij voor de locatie specifieke implementatie het werken in de triade verder is ontwikkeld met de inzet van naastbetrokkenconsulenten en een naastbetrokkenkaart. 
  • Een gedeeld verhaal /Cirkelen Rond je Onderzoek (CRJO), het ontwikkelen van een interventie waarbij met behulp van het opstellen van het levensverhaal in de triade de patiënt werkt aan (het herstel van) zijn/haar identiteit als mens en komt tot een gedeeld verhaal.
  • Virtual reality (VR) relax, pilot en onderzoek naar effectiviteit van behandeling middels VR relax binnen een langdurig klinische setting voor patiënten met EPA.
     

Belangrijke personen

Boegbeelden

  • Dr. Mariken de Koning, psychiater. Expertise: therapieresistentie, triadisch werken en herstelondersteuning in de langdurig klinische zorg
  • Drs. Rembrant Aarts, psychiater. Expertise: cultuur- en traumasensitief werken bij EPA en het leveren en het organiseren van zorg aan gemarginaliseerde groepen

Senior onderzoekers

  • Dr. Martijn Kikkert
  • Dr. Mariken de Koning

Hoogleraar

  • Prof. dr. Lieuwe de Haan, hoogleraar Psychotische Stoornissen bij Amsterdam UMC, locatie AMC

Contactgegevens overige locaties

Ravenswaaipad 60a
1106 AV Amsterdam (stadsdeel Zuidoost)

Jan Thoméepad 5
1034 ZP Amsterdam (stadsdeel Noord)

Jean Desmetstraat 108
1087 DR Amsterdam (stadsdeel IJburg)

Back to top