GGz Centraal
De informatie op deze afdelingspagina wordt nog verder aangevuld.
Bij het Expertisecentrum voor Transdiagnostische Psychotherapie werken specialisten in angst- en dwangstoornissen, vroegkinderlijk trauma en complexe persoonlijkheidsstoornissen nauw samen aan een geïntegreerd psychotherapeutisch behandelaanbod, waarbij de transdiagnostische diagnostiek en -behandeling een structurele en substantiële plaats inneemt. Het centrum heeft als doel perspectief te bieden aan patiënten die zijn vastgelopen in hun leven en die onvoldoende hebben geprofiteerd van eerdere behandeling.
Hoofd- en sublocatie
Horsterweg 130/132
3853 JE Ermelo
Veldwijk 75
3853 LC Ermelo
Telefoon
Het Expertisecentrum voor Transdiagnostische Psychotherapie behandelt volwassenen van 18-65 jaar met ernstige en complexe problematiek op het gebied van angst- en dwangstoornissen, vroegkinderlijk trauma met CPTSS en/of een dissociatieve stoornis, en persoonlijkheidsstoornissen. Bij vrijwel alle patiënten is er naast de hoofddiagnose sprake van een of meer comorbide stoornissen.
Het gaat om patiënten met ernstige stoornissen en een verminderd functioneringsniveau op meerdere levensgebieden (werk, relaties, sociaal, etc.) en met een ernstig verminderde kwaliteit van leven. De doelgroep beschikt wel over voldoende krachtige en adaptieve kanten om te kunnen profiteren van psychotherapeutische behandeling. Eerdere behandelingen binnen de specialistische ggz hebben echter tot onvoldoende verbetering geleid.
- Geen vaste woon- of verblijfplaats
- Gedwongen behandeling in het kader van een juridische maatregel
- Factoren die het kunnen begrijpen en profiteren van (groeps)psychotherapie ernstig in de weg staan (zoals onvoldoende beheersing van de Nederlandse taal, een ernstige verstandelijke beperking, onder invloed zijn van middelen of actuele psychotische kenmerken).
Zorgvuldige diagnostiek en indicatiestelling is van belang om ervoor te zorgen dat de patiënt de meest passende zorg en behandeling ontvangt. Binnen het Expertisecentrum voor Transdiagnostische Psychotherapie wordt dit proces uitgevoerd middels een multidisciplinaire aanpak (o.a. psychiater, psychologen en sociotherapeuten) en met behulp van meerdere referentiekaders (stoornis-specifieke kader, systemische/relationele kader, maatschappelijke contextuele kader, transdiagnostische kader, non-verbaal kader). Binnen het Centrum wordt deze diagnostiek voorafgaand aan – maar ook tijdens de behandeling uitgevoerd.
De indicatiestelling bij intake ziet er in grote lijnen als volgt uit:
- Na de screening van de schriftelijke aanmelding wordt een eerste intakegesprek gevoerd om de hulpvraag en problematiek in kaart te brengen.
- De intakeprocedure wordt voortgezet met een systeemgesprek (indien mogelijk) en een psychiatrisch onderzoek.
- Op indicatie wordt dit aangevuld door psychodiagnostisch onderzoek.
- Overleg met de verwijzer en het uitvragen/opvragen van de behandelgeschiedenis is een standaard onderdeel van het intakeproces.
In het kader van indicatiestelling voor het Expertisecentrum voor Transdiagnostische Psychotherapie hanteren we tijdens het intakeproces, naast de relevante ROM-vragenlijsten en de intakegegevens, ook de Transdiagnostische Decision Tool van TOPGGZ. Indien de uitkomst van de Decision Tool boven het afkappunt komt (≥ 3), wordt dit beschouwd als een aanvullende ondersteuning bij de indicatiestelling voor behandeling binnen het Centrum.
Belangrijke aandachtspunten zijn daarnaast of patiënt reeds eerdere behandeling(en) heeft gehad binnen de Specialistisch GGZ gericht op de hoofddiagnose, of patiënt kan functioneren binnen groepstherapie en of patiënt kan profiteren van psychotherapeutische behandeling. Het onderscheid tussen klinische of deeltijdbehandeling wordt gemaakt op basis van verschillende factoren, zoals de ernst van de klachten, de mate van steun of veiligheid in de thuissituatie en het niveau van functioneren van de patiënt.
Aan het einde van de intakeprocedure wordt alle informatie geïntegreerd tot een holistisch beeld van de patiënt en diens behoefte. Op basis hiervan wordt samen met de patiënt in het adviesgesprek het individuele behandelplan en de persoonlijke behandeldoelen opgesteld.
Angst- en dwangstoornissen, CPTSS, dissociatieve stoornissen, persoonlijkheidsstoornissen
De diagnostiek wordt uitgevoerd door een multidisciplinair team vanuit meerdere referentiekaders (stoornis-specifieke kader, systemische/relationele kader, maatschappelijke contextuele kader, transdiagnostische kader, non-verbaal kader) en bestaat uit verschillende gesprekken.
De diagnostiek wordt ondersteund door verschillende transdiagnostische vragenlijsten.
Dit onderscheidt door de standaard inzet van transdiagnostische vragenlijsten waar doorgaans vooral stoornisspecifieke klachtenlijsten worden gebruikt.
Op dit moment is het invullen nog behoorlijk intensief. Er zal na een periode van testen een aanscherping plaatsvinden waardoor de intensiteit afneemt.
Het hoogspecialistisch zorgaanbod van de tve kenmerkt zich door een intensief en geïntegreerd (groeps)psychotherapeutisch behandelaanbod waarin zowel stoornisspecifieke als transdiagnostische psychotherapeutische interventies worden toegepast, gebaseerd op modellen zoals Positieve Gezondheid en hechtingstheorie.
Op basis van zorgvuldige diagnostiek en indicatiestelling, multidisciplinair uitgevoerd met behulp van meerdere referentiekaders (stoornis-specifiek, systemisch/relationeel, maatschappelijk contextueel, transdiagnostische en non-verbaal), wordt een holistisch beeld gevormd van de patiënt en diens behoefte. Aan de hand hiervan worden samen met de patiënt de persoonlijke behandeldoelen bepaald en een behandelplan op maat opgesteld, waarbij naast een intensieve stoornisspecifieke aanpak ook ruim aandacht wordt besteed aan de instandhoudende transdiagnostische factoren.
Naast de inzet van (evidence based) stoornisspecifieke en transdiagnostische psychotherapeutische interventies als MBT, COMET, VERS, runningtherapie en traumasensitieve yoga, wordt ook de therapeutische setting zélf - met haar cultuur, regels, rollen, taken en programma’s - op een systematische wijze als therapeutisch “instrument” ingezet. Wat daarbij bijzonder is, is dat patiënten met verschillende stoornissen dankzij de gezamenlijke transdiagnostische modules de gelegenheid krijgen met elkaar uit te wisselen en van elkaar te leren.
Alle patiënten van het Expertisecentrum voor Transdiagnostische Psychotherapie.
Er is een geïntegreerd behandelaanbod (stoornisspecifiek en transdiagnostisch) waarbij elke patiënt een route op maat doorloopt. Deze gecombineerde behandelvorm met veel ruimte voor gepersonaliseerde behandelroutings is nieuw binnen het hoogspecialistische behandelaanbod. De gepersonaliseerde route wordt mede uitgestippeld op basis van de uitkomsten van periodieke vragenlijstmetingen.
Het beoogde effect is drieledig: meer patiënten die kunnen profiteren van het behandelaanbod, minder dropout, beter behandelresultaat.
Hoog
Patiënten met complexe persoonlijkheidsproblematiek
Uitschrijven van het levensverhaal zowel bij start als afronding van de behandeling om veranderingen te doorvoelen en betekenis te geven.
Uit de resultaten van de levensverhalen-studie blijkt dat de levensverhalen na behandeling vooral een toename van begrijpelijkheid, samenhang, zelfacceptatie en besef van kwetsbaarheid laten zien, naast een toename in doelgerichtheid en verbondenheid. Ook was er het besef van morele onrechtvaardigheid in de jeugd.
Gemiddeld
Het centrum werkt met een in tijd begrensde behandeling, met voor de deeltijd en klinische behandeling een per doelgroep vooraf geïndiceerde behandelduur. Per patiënt wordt het benodigde tijdspad in samenspraak bepaald aan de hand van de behandeldoelen en vastgelegd in het behandelplan.
Behandelduur van deeltijd/klinische behandelingen:
- complexe angst- en dwangstoornissen = 4 - 6 maanden
- complexe persoonlijkheidsproblematiek = 9 – 12 maanden
- vroegkinderlijk trauma met CPTSS/dissociatieve problematiek = 1 – 3 jaar
Indien er nog vervolgzorg nodig is terug naar verwijzer in eigen regio (er wordt in dat kader een terugnamegarantie afgesproken met verwijzer) met een helder advies.
Er is een eigen nabehandelingsprogramma (1 dagdeel per week) van 4 tot 6 maanden, gericht op het weer oppakken en bestendigen van herstel en van sociale en maatschappelijke rollen in (vrijwilligers)werk of studie, eigen leefsituatie en relaties. Hieraan kan op indicatie worden deelgenomen.
Deze wordt schriftelijk aangevraagd door een sggz behandelaar of in sommige gevallen door de huisarts. Tijdens de telefonische spreekuren kan zo nodig vooroverleg plaats vinden.
vroegkinderlijk trauma, CPTSS en dissociatieve stoornissen
complexe persoonlijkheidsstoornissen
Datagedreven zorg, transdiagnostiek en innovatie
Het overkoepelende doel van de behandeling is dat patiënten hernieuwd perspectief kunnen ervaren, duurzaam maatschappelijk herstellen en participeren in voor hen belangrijke levensgebieden. Het streven naar afname van klachten en deze hanteerbaar maken is tevens een belangrijk doel.
In 2023 is gestart met metingen van transdiagnostische factoren. Dit is nog in ontwikkeling en hier zijn nog geen representatieve cijfers van te geven op dit moment.
Er worden metingen gedaan zowel wat betreft klachtreductie (stoornisspecifieke vragenlijsten) als kwaliteit van leven en transdiagnostische factoren
Zij houdt zich bezig met verschillende innovatieprojecten waarmee ze de GGZ hoopt te transformeren naar een netwerkorganisatie waarin kennis en kunde gedeeld worden en behandeldoelen gezien worden als een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Belangrijkste projecten:
• Netwerkintake
• PsyNet
• PsyData
• De Verhalenbank
Datagedreven zorg, transdiagnostiek en innovatie
Datascience, persoonlijkheidsstoornissen, trauma en dissociatie
Angst- en dwangstoornissen
Psychological mindedness in assessment in personality disorders: Predicting course and outcome in psychotherapy treatment