Pro Persona
Het Expertisecentrum Depressie Pro Persona Nijmegen is gespecialiseerd in diagnostiek en behandeling van patiënten met een depressie die chronisch is geworden (met een duur van 2 jaar of langer) en/of patiënten waarbij gebruikelijke behandelingen voor depressie niet geholpen heeft. Ook patiënten met een bipolaire depressie worden door het Expertisecentrum Depressie behandeld.
Hoofd- en sublocatie
Nijmeegsebaan 61, gebouw Valkenberg
6525 DX Nijmegen
Telefoon
Het Expertisecentrum Depressie is gespecialiseerd in diagnostiek en behandeling van patiënten met een depressie (inclusief bipolaire depressie) die chronisch is (met een duur van 2 jaar of langer) en/of patiënten waarbij gebruikelijke behandelingen voor depressie niet geholpen hebben. Daarbij gaat de afdeling er van uit dat er minimaal al een vorm van psychotherapie en 3 medicatiestappen waaronder lithiumadditie hebben plaatsgevonden.
Het Expertisecentrum Depressie hanteert een levensloopperspectief. Dat wil zeggen dat de expertise ook wordt ingezet voor jongeren onder de 18 jaar en ouderen boven de 65 jaar, het accent ligt echter op de volwassen populatie.
Diagnostiek bestaat uit een klinisch interview, aangevuld met de MINI, afname ROM vragenlijsten, ernst bepaling van depressie middels IDS-SR en afname DM-TRD.
De diagnostiek is onderscheidend door een groter accent op de inschatting van therapieresistentie (o.a. door afname DM-TRD) waardoor een betere indicatiestelling wordt verkregen voor de volgende behandelstap.
Voor ambulant wordt de diagnostiek in een dagdeel verricht, voor de kliniek wordt diagnostiek stapsgewijs uitgevoerd afhankelijk van de behandelvoortgang.
Het Expertisecentrum Depressie kent een klinische afdeling met 16 bedden, een dagbehandeling en een ambulante afdeling.
In het klinische deel van het Expertisecentrum Depressie is de behandelduur 3 maanden met de optie voor verlening tot 6 maanden. De gemiddelde behandelduur is 141 dagen. In het ambulante deel van het Expertisecentrum is de behandelduur bijna 1 jaar.
Patiënten met een therapieresistente, chronische depressie (inclusief bipolaire depressie).
Mindfulness is nog niet eerder toegepast bij patienten met een chronische therapieresistente (bipolaire) depressie. Het betreft een groepstraining in meditatie en cognitieve technieken. De MBCT training bestaat uit 8 wekelijkse sessies van 2.5 uur plus een stiltedag aan het einde van de training.
Belangrijkste uitkomst is afname in ernst van de depressie.
Patiënten met een therapieresistente depressie.
Patiënten met een therapieresistente depressie krijgen gedurende 10 weken orale esketamine voorgeschreven. Wanneer deze behandeling effectief blijkt kan de behandeling nog 6 weken worden voortgezet. Gedurende deze weken wordt de patiënt opgenomen zodat de juiste dosering kan worden vastgesteld. Mocht een positief effect optreden dan wordt in overleg bepaald of de patiënt na deze 6 weken kan doorgaan met de ketamine behandeling, onder begeleiding van een psychiater in de eigen regio.
Afname van depressieve klachten.
Er wordt een combinatie van criteria gebruikt waaronder voldoende hersteld (reductie van minimaal 50% op de IDS), geen hoogspecialistische hulpvraag meer en de vraag van de patiënt voor begeleiding. Ook wordt afgerond als blijkt dat de aangeboden behandeling onvoldoende werkzaam is. Er wordt dan gezocht naar een passender aanbod. Ook wordt er afgesloten als blijkt uit vervolg diagnostisch onderzoek dat behandeling op een ander probleemgebied nodig is. Ook dan wordt voor passende verwijzing gezorgd.
Na behandeling in het Expertisecentrum Depressie worden de patiënten terugverwezen naar hun verwijzers als het om bovenregionale verwijzingen gaat. Voor regionale verwijzingen wordt meestal terugverwezen naar de sggz of de basis-ggz.
Er is een terugvalaanbod in het Expertisecentrum Depressie namelijk een training in rehabilitatie door zelfmanagement (ZemCAD).
De IDS-SR wordt gebruikt om de mate van herstel op klachtniveau vast te stellen (50% reductie wordt gehanteerd). Daarnaast zijn er de overige instrumenten die in de ROM zijn opgenomen zoals de OQ45 en de EQ-5D.
In het klinische deel van het Expertisecentrum Depressie is de behandelduur 3 maanden met de optie voor verlening tot 6 maanden. Alle patiënten stromen weer uit naar ambulante zorg of naar hun verwijzers. De gemiddelde behandelduur is 141 dagen. In het ambulante deel van het Expertisecentrum is de behandelduur bijna 1 jaar en na afronding wordt meestal naar de sggz verwezen.
Via de website van Pro Persona is informatie te vinden over het aanmelden voor een second opinion. Een second opinion betekent een afspraak voor patiënt met twee experts, de psychiater en de psycholoog. Van te voren wordt gevraagd enkele vragenlijsten in te vullen. De second opinion wordt afgesloten met een advies wat dezelfde dag mondeling uitgebracht wordt en met een schriftelijke terugkoppeling aan patiënt en verwijzer.
Chronische en therapieresistente depressie.
(024) 343 65 10 - j.spijker@propersona.nl
Bipolaire stoornissen, in het bijzonder bipolaire depressie.
(024) 343 65 10 - m.lochmannvanbennekom@propersona.nl
Psychiater en gespecialiseerd in ingewikkelde, off label en experimentele biologische behandelstrategieën voor patiënten met hardnekkige depressie (uni- en bipolair)
De doelstelling van het zorgaanbod is goede diagnostiek en klachtenreductie van patiënten met chronische en therapieresistente depressies.
Klinische effecten van het Expertisecentrum worden gemeten met de OQ-45 en de IDS-SR. Voor eigen evaluaties maakt het Expertisecentrum vooral gebruik van de IDS-SR omdat zij uiteindelijk klachtreductie een belangrijke maat vindt. De effecten worden separaat onderzocht voor de ambulante en de klinische patiëntengroep. De vragenlijsten worden ook ingezet bij de bipolaire patiëntengroep; er zijn echter op dit moment nog geen resultaten op groepsniveau beschikbaar. De effecten van de innovatieve interventies worden zoveel mogelijk in aparte studies (RCT) onderzocht.
Voor ambulante patiënten met een unipolaire depressie is de kwaliteit van leven toegenomen van 0.45 tot 0.59. Dit betekent dat patiënten hun gezondheidstoestand aanmerkelijk positiever beleven. Voor klinische patiënten is de kwaliteit van leven met 0.1 punt gestegen, dit betekent een toename van 10%.
Het zorgaanbod en de uitvoering van het Expertisecentrum wordt goed gewaardeerd.
Chronische en therapieresistente depressie
Cognitieve mechanismen bij depressie
Effectiviteit van depressiebehandelingen en het personaliseren van de zorg voor depressie
Rumineren bij angst en depressie
Ervaringskennis
Chronische en therapieresistente depressie
Vermijding als transdiagnostisch proces bij angst en depressie.
De kracht van depressie: de inzet van ervaringskennis- en deskundigheid en zelfmanagement bij chronische depressies.
Nijca2re symposium, laatst gehouden in juni 2018.
Een tweejaarlijks symposium georganiseerd door de TOPGGz-afdelingen van Pro Persona, samen met BSI, Radboud universiteit en Radboudumc psychiatrie Nijmegen.
Recente wetenschappelijke presentaties/lezingen:
- Duur van depressie, nieuwe resultaten van NEMESIS II. Jan Spijker, Voorjaarscongres NVvP Maastricht, april 2018.
- (Vroege) interventies bij bipolaire stoornis in translationeel perspectief: vanuit 'wetenschappelijk' risicoprofiel of 'eigen' veerkracht? Marc Lochmann van Bennekom, Voorjaarscongres NVvP Maastricht, april 2018.
- Which Cognitive Bias Modification training works best as add-on for clinical depression? Janna Vrijsen, Anxiety and Depression Association of America Conference, Washington, april 2018.