Levvel
Complexe gedragsstoornissen en forensische jeugdpsychiatrie biedt ambulante diagnostiek en behandeling van complexe gedragsstoornissen (waaronder ADHD, oppositioneel-opstandig en normoverschrijdend gedrag (ODD, CD), neuropsychologische dysfuncties) en (dreigende) forensisch-psychiatrische problematiek, waarbij eerste- en tweedelijns zorg onvoldoende effect heeft gehad.
Hoofd- en sublocatie
Meibergdreef 5
1105 AZ Amsterdam
Rijksstraatweg 145
1115 AP Duivendrecht
Telefoon
Complexe gedragsstoornissen en forensische jeugdpsychiatrie is gespecialiseerd in complexe gedragsstoornissen (waaronder ADHD, oppositioneel-opstandig en normoverschrijdend gedrag (ODD, CD), neuropsychologische dysfuncties) en (dreigende) forensisch-psychiatrische problematiek, waarbij eerste- en tweedelijns zorg onvoldoende effect heeft gehad.
De volgende patiënten komen in aanmerking voor behandeling:
• Er is sprake van eerdere diagnostiek en/of hulpverlening waarbij het resultaat onvoldoende is en
• Er is sprake van meervoudige problematiek, waaronder psychiatrische, en vastlopen op meerdere leefgebieden (geen enkelvoudige diagnose) en/of
• Er is vaak sprake van bemoeienis door de Jeugdbescherming en kinderrechters.
ADHD, oppositioneel-opstandig en normoverschrijdend gedrag (ODD, CD), neuropsychologische problemen.
De diagnostiek bestaat uit een intakegesprek met kinderen, jongeren en hun naast betrokkenen. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van vragenlijsten, (semi)gestructureerde interviews en indien nodig, een observatie in de klassen- of thuissituatie. Ook kan er intelligentieonderzoek gedaan worden. Zo nodig wordt uitgebreid neuropsychologisch onderzoek gedaan.
De diagnostiek onderscheidt zich zowel in de diepgang als door de ervaren teams die ook bij zeer complexe problematiek op veel levensgebieden toch tot een goede probleemanalyse kunnen komen.
De intensiteit van het diagnostiektraject hangt af van de problematiek. Vaak zijn meerdere gesprekken nodig om een goed diagnostisch beeld te verkrijgen.
Complexe gedragsstoornissen en forensische jeugdpsychiatrie biedt ambulante diagnostiek en behandeling van complexe gedragsstoornissen (waaronder ADHD, oppositioneel-opstandig en normoverschrijdend gedrag, neuropsychologische dysfuncties) en (dreigende) forensisch-psychiatrische problematiek, waarbij eerste- en tweedelijns zorg onvoldoende effect heeft gehad. Er is een outreachend aanbod en er wordt nauw samengewerkt met dagbehandeling, klinieken, School2Care, gesloten jeugdzorg, de kleinschalige voorziening in Amsterdam en verschillende justitiële jeugdinrichtingen. Er is een outreachend Forensisch team: De Forensische Formatie.
Training voor jongens met gedragsproblemen om te leren omgaan met hun boosheid en om conflicten te voorkomen, met twee varianten: Rollenspellen en Virtual Reality.
We verwachten dat beide interventies effectiever zullen zijn dan reguliere zorg, en dat kinderen en therapeuten een duidelijke voorkeur zullen hebben voor VR in vergelijking met rollenspellen.
Deelnemende kinderen vullen voor aanvang en na afloop van de interventie vragenlijsten in. Verder betreft de studie een interventie die qua intensiteit vergelijkbaar is met reguliere zorg.
Kortdurende gedragstherapeutische oudertraining (3 sessies) bij kinderen van 2-12 jaar met disruptief gedrag. Het betreft een multicenter studie, waarbij de interventie wordt vergeleken met reguliere zorg. Zie ook www.paint-studies.nl.
We verwachten dat de kortdurende oudertraining effectiever is dan reguliere zorg in het verminderen van door ouders geselecteerd probleemgedrag van hun kind. Ook verwachten we dat de zorgconsumptie van de gezinnen die zijn toegewezen aan de kortdurende oudertraining lager is dan van de gezinnen die reguliere zorg ontvangen.
Deelname aan de studie heeft als extra belasting dat ouders voor aanvang en na afloop van de interventie vragenlijsten invullen, dit zal ongeveer 45 minuten in beslag nemen. Daarnaast worden een aantal momenten in de thuissituatie opgenomen (enkel audio), om te meten of de ouder-kind interactie verbeterd is.
De behandeling wordt afgesloten wanneer het behandeldoel is gehaald, er sprake is van verbetering van functioneren en er geen hoog specialistische zorg meer nodig is.
In principe wordt de patiënt weer terugverwezen naar de verwijzer.
Als een patiënt is terugverwezen, dan blijft het mogelijk voor de verwijzer om consultatie en advies in te winnen over de vervolgbehandeling. Levvel blijft in sommige situaties nog betrokken in de behandeling om deze op een goede manier over te dragen.
Professionals kunnen contact opnemen voor consultaties en second opinions op het gebied van triage, diagnostiek en behandeling van kinderen en jongeren met complexe gedragsproblemen en forensische problematiek. Hiervoor kunt u contact opnemen met het aanmeldteam. Zij brengen u in contact met de juiste deskundige.
088 054 70 01 - meldjeaan@levvel.nl
kinder- en jeugdpsychiater, expertisecoördinator gedragsstoornissen, waarnemend geneesheer-directeur en betrokken bij de opleiding geneeskunde VU.
088-0547000 - r.stoffelsen@levvel.nl
Het doel van Complexe gedragsstoornissen en forensische psychiatrie is effectieve - zoveel mogelijk laagdrempelige - behandeling bieden voor complexe gedragsstoornissen en forensisch-psychiatrische problematiek.
Na de behandeling voelen ouders zich competenter in de opvoeding van hun kinderen. Ze hebben inzicht in de problematiek van hun kind en in de interactie hiervan in het gezin. Kinderen en jongeren die niet meer naar school gaan, gaan weer naar school. Delicten nemen af en er is sprake van minder recidieven.
Patiënten bouwen meer zelfvertrouwen op in hun eigen kennen en kunnen. Hierdoor staan ze sterker samen in hun gezin, op hun school en de maatschappij. Dit is belangrijk om hen veerkrachtig te maken en om terugval te voorkomen.
Hoogleraar Translationele Forensische Kinder- en Jeugdpsychiatrie
GZ-Psycholoog en expertisecoördinator ADHD bij Levvel, senior onderzoeker bij Accare, Universitair Docent bij de afdeling Ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit van Amsterdam.
088-0547000 - t.dekkers@levvel.nl
Psycholoog verbonden aan Levvel, Universitair Hoofddocent aan de Vrije Universiteit Amsterdam en hoofd van de sectie neuropsychologie (afdeling klinische, neuro- en ontwikkelingspsychologie).
088-0547000 - m.luman@levvel.nl
Pilot korte gedragstherapeutische oudertraining voor kinderen met ADHD (Paint-P 2.0) i.s.m. Accare/Paint consortium
Het effect van Street Temptations - VR op gedragsproblemen bij jongeren die een high impact misdrijf hebben gepleegd, promotieonderzoek.