Jonx, onderdeel van Lentis
Het Autisme Team Noord-Nederland (ATN), locatie Groningen, biedt ambulante diagnostiek en behandeling aan jeugdigen, volwassenen en ouderen met ernstige en/of complexe autismeproblematiek, hun gezinsleden en andere betrokkenen.
Hoofd- en sublocatie
Laan Corpus den Hoorn 102-2
9728 JR Groningen
Telefoon
Het Autisme Team Noord-Nederland, locatie Groningen, is gespecialiseerd in de behandeling en begeleiding van ernstige en/of complexe autismeproblematiek voor alle leeftijden en intelligentieniveau's. Er is veel kennis over complexe comorbiditeit zoals genetische syndromen, verstandelijke beperking, sensorische problematiek met auditieve/visuele/motorische beperkingen en/of neurologische aandoeningen, angststoornissen, PTSS en depressie.
Bij niet acute overheersende co-morbiditeit, zoals ernstige verslavingsproblematiek en persoonlijkheidsproblematiek, wordt doorverwezen of vindt co-behandeling plaats.
De diagnostiek is multidisciplinair en bestaat uit een psychiatrisch onderzoek, afname van algemene en specifieke ASS vragenlijsten, en een uitvoerige ontwikkelings- en school/opleidings/werkanamnese. Op indicatie wordt onderzoek gedaan naar het somatisch, sensorisch en neuropsychologisch functioneren (o.a. executief functioneren, geheugen) in overleg met andere disciplines zoals een klinisch geneticus en neuroloog.
Bij jeugdigen vindt daarbovenop een psychologisch onderzoek, een (thuis/school)observatie en een ADOS (Autism Diagnostic Observation Schedule)-onderzoek plaats.
Het Autisme Team Noord-Nederland (ATN) biedt ambulante diagnostiek en behandeling aan jeugdigen, volwassenen en ouderen met ernstige en/of complexe autismeproblematiek, hun gezinsleden en andere betrokkenen.
Onderzoek naar ontwikkeling, gedrag en autismespectrumstoornissen bij individuen met het Phelan Mc Dermid syndroom.
Onderzoek naar de haalbaarheid, tevredenheid en eerste effecten van een virtual reality sociale cognitie training.
De volgende uitstroomcriteria worden door de te visiteren eenheid gehanteerd:
1. Behandeldoelen zijn behaald
2. Symptomatisch en functioneel herstel heeft plaatsgevonden
3. De situatie van de patiënt is stabiel en het steunnetwerk is voldoende sterk
4. De behandeling kan worden overgedragen
5. Er is sprake van stabiele chronische problematiek
6. De behandelrelatie komt niet tot stand
7. Maximaal behandelresultaat van chronische problematiek is behaald
Patiënten waarbij de behandeling wordt afgerond, worden terugverwezen naar sociaal maatschappelijk instanties (zoals begeleiding vanuit de WMO) en eerste- en tweedelijns zorg.
|
GZ-psycholoog, gespecialiseerd in genetische syndromen, sociaal-emotionele ontwikkeling, sensorische prikkelverwerking, seksualiteit en gender en moeilijk verstaanbaar gedrag bij ASS.
Patiënten met autisme rapporteren de meeste klachten op de volgende gebieden: ‘Sociale contacten’, ‘Overige psychische en gedragsproblemen’, ‘ADL activiteiten’ en ‘depressieve stemming’. Het zorgprogramma van het ATN zet daarom sterk in op deze klachten.
De effecten van de behandeling worden voor volwassenen standaard onderzocht met de MANSA (meet: kwaliteit van leven), HoNOS (meet: dagelijks functioneren op diverse levensgebieden) en voor jeugd met de HoNOSca (vergelijkbaar aan de HoNOS voor volwassenen). De instrumenten worden tijdens de intake ingezet, waarna minimaal jaarlijks een meting plaatsvindt, evenals ten tijde van afsluiting van de behandeling. Andere, symptoom-specifieke instrumenten worden ingezet in geval van cliënten met specifieke klachten en/of comorbiditeit. Ter illustratie: de totaalscores op de HoNOSca, waarmee behandelaren het dagelijks functioneren van de jeugd in kaart brengen op diverse levensgebieden, liet bij de laatste meting voorafgaand aan de TOPGGz hervisitatie een verbetering zien van 1 punt.
Bovenstaande instrumenten zijn niet speciaal ontworpen voor mensen met autismespectrumstoornissen, en leveren voor deze doelgroep diverse meetproblemen op waardoor de uitkomsten voorzichtig geïnterpreteerd moeten worden. Het ATN doet onderzoek naar optimalisatie van de effectmeting met behulp van andere vragenlijsten. Sinds een aantal jaren wordt onderzoek gedaan naar de bruikbaarheid van de WHODAS 2.0 en de WHOQoL-Bref. Deze instrumenten behandelen specifiekere levensaspecten die relevanter inzicht kunnen bieden bij mensen met autismespectrumstoornissen. De eerste resultaten van de meerjarenmetingen met de WHODAS 2.0 en WHOQoL-Bref worden in de loop van 2022 verwacht.
De cliënttevredenheid wordt voor volwassenen gemeten met de CQi en voor jeugd sinds kort met de MCJO. De vragenlijsten worden ingezet bij de start van de behandeling, waarna minimaal jaarlijks en bij afsluitingen vervolgmetingen worden uitgevoerd. In 2020 kwam vanuit de CQi een gemiddelde score van 7,6 naar voren. Dit cijfer schommelt de afgelopen jaren tussen een 7,6 en een 7,9.
Hoogleraar dysmorfologie, in het bijzonder CHARGE syndroom, zeldzame chromosoomaandoeningen en de toepassing van nieuwe genetisch technieken in de diagnostiek van ontwikkelingsachterstand.
Medisch socioloog, senior onderzoeker, maatschappelijk werker, gespecialiseerd in literatuur- en vragenlijstonderzoek, methodologie en sociaal psychiatrische (thuis)behandeling.
Dynamic Interactive Social Cognition Training in Virtual Reality (DiSCoVR) for social cognition and social functioning in people with autism.
Development, behavior and autism spectrum disorder in individuals with Phelan Mc Dermid Syndrome.