Mondriaan
Het Topklinisch centrum voor angst, dwang en trauma van Mondriaan biedt diagnostiek en behandeling aan patiënten met angststoornissen, obsessieve-compulsieve en verwante stoornissen vanaf 16 jaar en aan patiënten met trauma- en stressorgerelateerde stoornissen tussen de 18 en 65 jaar. Bij de patiënten is veelal sprake van (zeer) ernstige en complexe problematiek, veel comorbiditeit en een lange behandelvoorgeschiedenis met onvoldoende resultaat. Daarnaast is er vaak sprake van sociaal-maatschappelijke problematiek.
Hoofd- en sublocatie
Oranjeplein 10
6224 KD Maastricht
Klossterkensweg 14
6419 PJ Heerlen
Telefoon
Het Topklinisch centrum voor angst, dwang en trauma van Mondriaan richt zich op patiënten met angststoornissen, obsessieve-compulsieve en verwante stoornissen vanaf 16 jaar en aan patiënten met trauma- en stressgerelateerde stoornissen tussen de 18 en 65 jaar. Bij de patiënten is veelal sprake van (zeer) ernstige en complexe problematiek, veel comorbiditeit en een lange behandelvoorgeschiedenis met onvoldoende resultaat. Daarnaast is er vaak sprake van sociaal-maatschappelijke problematiek.
Anamnese, MINI-S, psychiatrisch onderzoek, algemene -en klachtspecifieke vragenlijsten en interviews, Kwaliteit van leven vragenlijst en medische screening.
Op indicatie andere semi-gestructureerde interviews (CAPS-5, SCID-P, STIP-5, DIVA, …), schemavragenlijsten (SMI) of cognitieve screeningsinstrumenten (SCIL-5, MoCa, …). Bij een positieve screening kan neuropsychologisch of persoonlijkheidsonderzoek afgenomen worden.
Bij vermoeden van paniekklachten, diagnostische CO2 challenge.
- Uitgebreider aanbod aan meetinstrumenten.
- Optie van specifieke diagnostiek naar paniekklachten.
- Op indicatie nader onderzoek mogelijk.
Dit is sterk afhankelijk van de vraagstelling en mogelijke comorbiditeit.
De behandeling is voor elke patiënt maatwerk. Bij de start van elk traject wordt eerst een casusconceptualisatie opgesteld, Op basis van deze conceptualisatie wordt in samenspraak met de patiënt een behandelplan opgesteld. Patiënt en naasten (mits toestemming van de patiënt) worden nauw betrokken bij de behandeling en bij het evalueren van de uitkomsten ervan.
o Ambulant
o Deeltijdbehandeling mogelijk op indicatie (o.a. daghospitaal, holding groep)
o Thuisbehandeling ook mogelijk op indicatie
o Blended/ online
Patiënten met een paniekstoornis
Een behandeling waarbij patiënten met behulp van meerdere CO2 inhalaties per dag geleidelijk worden blootgesteld aan de lichamelijke gevoelens die zij ook ervaren bij een paniekaanval.
Patiënt leert om te gaan met de nare gevoelens van een paniekaanval met als gevolg dat de aanvallen verminderen en mogelijk verdwijnen.
De intensiteit is variabel en wordt in samenspraak met de patiënt vastgesteld.
Patiënten met de hoofddiagnose OCS
Behandeling waarbij de behandelaar samen met de patiënt redeneert over de werkelijke situatie versus de verbeelding. Een alternatieve behandeling voor OCS-patiënten waarbij een reguliere cognitieve gedragstherapie onvoldoende resultaat oplevert of deze therapie niet aandurven vanwege de exposure-component.
Dwangklachten behandelen zonder exposure.
In principe wekelijks.
Om de effectiviteit te onderzoeken participeert Mondriaan in de landelijke ArrIBA studie https://www.arriba-studie.nl/
De uitstroomcriteria zijn:
• het specifieke behandeldoel is bereikt;
• patiënt en/of diens systeem heeft geen (topklinische) zorgvraag meer;
• als meest haalbare is bereikt en ingeschat wordt dat verder behandeling geen toegevoegde waarde meer heeft.
Indien wenselijk kan nazorgtraject opgezet worden. Afhankelijk van hulpvraag kan dit bij POH-er, via WMO, FACT team, reïntegratietraject, bureau herstel of andere GGZ.
Opstellen van hervalpreventieplan. Geen specifiek aanbod.
Huisartsen, GGz-instellingen, specialisten, somatische sector kunnen ons om advies vragen. We verrichten o.a. de second opinions bij de indicatiestelling voor DBS (Deep Brain Stimulation) voor OCS of Syndroom van Gilles de la Tourette. Het telefoonnummer is 088 - 506 9260.
Daarnaast voor Mondriaan medewerkers de mogelijkheid om aan te sluiten bij sectoroverstijgende intervisies/overleggen betreffende angst, dwang en trauma.
Differentieel diagnostiek van ernstige angst-, dwang- en traumaklachten, intensieve vormen van gedragstherapie, farmacotherapie met inbegrip van augmentatie strategieën, neurostimulatie voor dwangklachten en indicatiestelling van DBS voor dwangklachten.
Tel. 0621264365
E-mail: k.schruers@mondriaan.eu
Differentieel diagnostiek en behandeling van ernstige angst-, dwang- en traumaklachten
Tel. +3143885069935
E-mail k.de.cort@mondriaan.eu
Diagnostiek en behandeling van posttraumatische stressstoornis (PTSS), complexe PTSS en dissociatieve stoornissen en in het bijzonder de behandeling van comorbide PTSS en middelenafhankelijkheid en van seksuele klachten ten gevolge van traumatisering.
Tel. 06-50161548
E-mail: n.gielen@mondriaan.eu
Klachten verbeteren en beter leren omgaan met bestaande klachten.
Bij 69% is de situatie verbeterd.
Bij de start van de behandeling wordt bij vrijwel elke patiënt een standaard aantal vragenlijsten afgenomen, op indicatie aangevuld door meer specifieke lijsten. Het MDO wordt volgens een PDCA cyclus verricht. Hiermee wordt tevoren al bepaald wanneer de volgende evaluatie is, en wordt tevens een nieuwe afspraak voor klinimetrie gemaakt. Zo vindt voor de meeste patiënten een start-, tussen- en eindmeting plaats.
• OQ-45
• MADRS
• SDS
• Fear Questionnaire
• PAS
• PCL en LEC
• IAS
• LSAS
• YBOCS
• TGI-SR
• MHQoL
• CQI
• DES
• Schemalijsten (indien relevant)
Is variabel en afhankelijk van soort behandel (of onderzoeks)traject en bepaalde patiëntvariabelen. Tussen de 2-4 maanden.
De meerderheid van de patiënten verbetert aanzienlijk op het gebied van specifieke klachten en algemene levenskwaliteit.
Bij evaluaties wordt ook steeds de casusconceptualisatie hernieuwd besproken om zo voortgang van behandeling te bepalen.
Standaard afname vragenlijst bij elke patiënt.
Vragenlijst MHQoL
Tweemaal per jaar.
De uitkomsten worden gebruikt tijdens de evaluatie van de behandeling met de patiënt om de voortgang in het behandelproces met metingen te onderbouwen en weer te geven aan de patiënt.
Differentieel diagnostiek van ernstige angst-, dwang- en traumaklachten, intensieve vormen van gedragstherapie, farmacotherapie met inbegrip van augmentatie strategieën, neurostimulatie voor dwangklachten en indicatiestelling van DBS voor dwangklachten
Tel.0621264365
E-mail:k.schruers@mondriaan.eu
Differentieel diagnostiek van ernstige angst-, dwang- en traumaklachten, intensieve vormen van gedragstherapie, farmacotherapie met inbegrip van augmentatie strategieën, neurostimulatie voor dwangklachten en indicatiestelling van DBS voor dwangklachten
Tel.0621264365
E-mail:k.schruers@mondriaan.eu
Differentieel diagnostiek en behandeling van ernstige angst-, dwang- en traumaklachten
Tel. +3143885069935
E-mail: k.de.cort@mondriaan.eu
Onderzoek naar neurobiologische mechanismen in affectieve stoornissen en hun therapieën. Experimentele modellen van psychopathologie. Magnetische resonantie beeldvorming (MRI). Neuromodulatie.
Tel. 0433883501