"Eind 2022 kreeg ik het verzoek om toe te treden tot de adviesraad van de Stichting Topklinische GGz. Ik hoefde niet lang na te denken over mijn antwoord: ik vind het een eer om dat te doen," zegt Paul Blokhuis.
"Als wethouder van de gemeente Apeldoorn heb ik samengewerkt met bijzonder gemotiveerde mensen in de jeugd-ggz. Daarna was ik als staatssecretaris van VWS van 2017 tot 2022 verantwoordelijk voor de ggz. Ik ontmoette in het hele land veel psychiaters, psychologen, verpleegkundigen, cliënten en anderen die betrokken zijn. Ik heb altijd gezegd dat onze ggz tot de mondiale top hoort. Helaas komen de wachttijden vaker in het nieuws dan alle dingen die wel goed gaan, zoals de succesvolle inzet van ervaringsdeskundigen en het gebruik van VR-brillen. Ik kwam in gesprek met mensen die een beroep doen op specialistische hulpverlening en niet direct werden geholpen. Zoals jonge vrouwen met anorexia, mensen met wanhoop in de ogen, mensen met een persoonlijkheidsstoornis. De gesprekken gaven me heel veel motivatie om bij te dragen aan een betere toegang tot specialistische ggz. We maakten afspraken met aanbieders, verzekeraars, MIND en gemeenten."
"Na mijn vertrek uit de politiek ben ik voorzitter geworden van de vereniging van Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen (STZ). Een organisatie die zich - net als TOPGGz - in belangrijke mate toelegt op hoogspecialistische zorg. We hebben voor een deel dezelfde agenda, zoals het werken aan de opgaven uit het Integraal Zorgakkoord (IZA). De tijd van concurrentie en van niet samenwerken in de zorg is voorbij. Ik denk graag mee in de adviesraad van TOPGGz over de manier waarop we sámenwerken aan innoveren en transformeren. Om de zorg toegankelijk te houden en nog beter te maken. Met voldoende ruimte voor hoogspecialistische ggz. Omdat ik vind dat iedereen, ook mensen met een complexe hulpvraag, moet kunnen meedoen."