Ben je cliënt of naaste van een cliënt in de ggz?
De informatie in de Consultatiewijzer ggz is gericht op consultatievragers en consultatiegevers. Wel is in het opstellen van de Consultatiewijzer ggz het perspectief van de cliënt en naasten nadrukkelijk meegenomen. Hieronder lees je meer over wat consultatie voor jou kan betekenen en over jouw rol daarbij.
Triade: cliënt – naaste(n) – ggz-professional
Een consultatievraag gaat altijd over het lopende ggz-traject. Het kan gaan om vragen over diagnostiek, behandeling, begeleiding, bejegening of samenwerking tussen de professional(s) en de cliënt en eventuele naaste(n).
Consultatie gebeurt altijd tussen professionals. Maar: consultatie gebeurt bij voorkeur met betrokkenheid van de cliënt. Het kan zijn dat dit om praktische redenen of vanwege de situatie van de cliënt niet lukt. Consultatie gebeurt altijd anoniem, tenzij de cliënt toestemming geeft om het anders te doen. Als je als cliënt of naaste je afvraagt of consultatie in jouw/jullie situatie kan helpen, bespreek dat dan met de behandelaar of begeleider.
Een consultatievraag kan bijvoorbeeld gaan over hoe specifieke diagnostiek aan te pakken of wat te doen wanneer een behandeling stagneert. Maar een behandelaar kan ook specifieke kennis zoeken of vragen om mee te denken over andere behandelopties, als er ondanks behandeling volgens richtlijnen onvoldoende resultaat is. Dat zijn allemaal voorbeelden die een goede reden zijn om advies te vragen bij een collega-behandelaar in de ggz die specifieke kennis en ervaring heeft met de problematiek.
Het advies en de nieuwe inzichten die je behandelaar of begeleider krijgt van de consultatiegever, zijn bedoeld om in de lopende behandeling of begeleiding meer herstel te bereiken, op welk gebied dan ook. Bij consultatie blijf je gewoon in behandeling of begeleiding bij je huidige hulpverlener. De consultatiegever denkt met jullie mee.
Of het advies en de nieuwe inzichten ingepast worden in de lopende behandeling of begeleiding, en zo ja: hoe dan – dat bespreken de behandelaar, de cliënt en eventuele naaste(n), op de manier zoals je altijd samen beslist over de behandeling of begeleiding.
De Consultatiewijzer ggz is continu in ontwikkeling. Je reactie en feedback zijn van harte welkom via de contactpagina.